SMEDBY. Erkki Vittaniemi kom till Sverige 1962 och började jobba på Volvoverken i Olofström. "Förmannen hade svårt att uttala mitt namn, så jag fick länge heta 'Vitamin'." Foto: Charlotte Arwedsson

Allkonstnären Erkki hittade hem i Smedby

Erkki Vittaniemi i Smedby ger verkligen uttrycket "många strängar på sin lyra" en innebörd. Författare, konstnär, träsnidare, svetsare, regissör – och svenskfinsk mästare i karaoke. I dag, lördag, fyller han 80.

  • Publicerad 06:00, 14 dec 2019

Hon skulle hämta mjöl när de började skjuta från båda håll.

Han och hustrun Riitta har bott i lägenheten på Stallgatan i 20 år. Och i Väsby trivs de. Nästa lördag fyller han 80, men något större firande blir det inte.

– Det kanske blir en stilla öl, säger han och ler.

Men livet började dramatiskt. Han föddes den 14 december i Kemi i finska Lappland, nära Haparanda. Bara två veckor tidigare hade andra världskriget brutit ut och pappan kallats till fronten.

– Då kom ryssarna och fajtades med finnarna, säger han lakoniskt.

När han var fem år började kriget lida mot sitt slut och ryssarna ville ha bort tyskarna som hjälpt finnarna. Erkkis föräldrahem hamnade mellan två fronter och sköts sönder.

Mamman var nära att stryka med.

– Hon skulle hämta mjöl när de började skjuta från båda håll. Hon och en kvinna till låg och tryckte längst bak i huset hela natten

Den natten skildrade Erkki långt senare i boken "Väinölän yö", "Väinölas natt".

Flyttade till faster

Föräldrahemmet var borta och de fick flytta till en faster i södra Finland.

– Sedan flyttade vi ganska ofta, jag gick på tio olika skolor. Jag var alltid minst i klassen och fick stryk av de stora killarna. Men jag kom på ett knep: Varje gång jag kom till en ny skola kollade jag in vilken kille som var kraftigast och blev vän med honom. Då fick jag vara ifred, säger han och skrattar.

Så småningom utbildade han sig till möbelsnickare, men det var inte i det yrket han fick jobb när han kom till Sverige 1962. Då skrek industrin efter arbetskraft och han kom till Olofström och Volvoverken.

Utan att kunna ett ord svenska stegade han in på anställningskontoret

– Jag sa :"Jag talar mycket bra svenska." Då tittade tjejen på mig och sa: "Är du finne?". Men jag fick jobbet, säger Erkki nöjt.

Efter ett par år som punktsvetsare och pressare tog livsresan honom till Borås.

– Jag hade hört att det fanns många finska flickor där.

Och mycket riktigt, där träffade han den fyra år yngre Riitta, och "ljuv musik" uppstod. Och en ovanligt lång förlovning – 32,5 år. Inte förrän 2001 slog de till och gifte sig i Vilunda kyrka i Väsby, dit de flyttade 2009.

– Prästen sa att han aldrig vigt några som varit förlovade så länge, säger Riitta och skrattar.

Tavlor och träskulpturer

I den trivsamma lägenheten finns spår av allt den konstnärlige Erkki producerat genom åren; tavlor, böcker, träskulpturer, halsband och nyckelringar i trä. Och mycket mer.

– Jag har alltid skrivit och målat. Men mitt första yrke i Finland var möbelsnickare. Så småningom började jag hitta material i skogen när vi var ute på promenader och fick upp ögonen för träden. Jag kan se om ett träd växer på fel plats, inte får näring eller är skadat och har knotor. Då gör jag något av det, berättar Erkki.

Det har blivit åtta böcker och mängder med konst genom åren. Men några barn blev det aldrig.

– Det är ingen som har berättat hur man gör, säger han och blinkar till Riitta.

Karaokemästare

Skrattar gör de mycket. Och ofta.

– Erkki är så mild och försynt, men han kan säga de roligaste saker. En gång när vi var på teater sa han något om balettdansörens strumpbyxor som gjorde att jag fick ett skrattanfall. Det slutade med att hela bänkraden skrattade.

Riitta och Erkki gillar även att dansa och sjunga – och åker till Märsta för att sjunga karaoke.

– Jag är sverigefinsk mästare i karaoke, säger han stolt och pekar på ett gäng medaljer framför bokhyllan.

Stockholm Direkt