Sommarjobb. En orsak till att antalet sommarjobb sjunker i Sollentuna är att det finns färre enkla jobb, menar kompetens- och arbetsmarknadsnämnden ordförande, Anders Manell (L). Bilden är en genrebild. Foto: Direktpress

Allt färre sommarjobb erbjuds i Sollentuna

Antalet sommarjobb har sjunkit de senaste åren i Sollentuna. I år erbjuds 68 platser i den årliga utlottningen - en halvering på mindre än fyra år: "Vi använder de resurser som vi har" säger Anders Manell (L), kompetens- och arbetsmarknadsnämndens ordförande.

  • Publicerad 16:45, 9 mar 2020

Vi sitter med de resurser som vi har

Våren är på ingång och med det tiden för att söka sommarjobb i Sollentuna.

För de äldre ungdomarna kan sommaren vara en möjlighet att få in en fot på arbetsmarknaden. Men i Sollentuna sjunker antalet platser, och i år erbjuds färre sommarjobb i den årliga utlottningen.

– Det är 14 platser färre än i fjol, säger Marie Eklund, chef på avdelningen för näringsliv och arbetsmarknad på Sollentuna kommun.

– En orsak kan vara att det behöver finnas handledare på arbetsplatserna under sommaren, vilket kan vara svårt att få till. Sedan är det viktigt att det är jobb som är meningsfulla för ungdomarna.

Halvering av sommarjobb

2016 erbjöds 144 platser i kommunens utlottning. I fjol var den siffran 82 och i år 68 sommarjobb.

Enligt Anders Manell (L), kompetens- och arbetsmarknadsnämndens ordförande, beror det sjunkande antalet på förändringar på arbetsmarknaden – samt att det har blivit färre platser i kommunens egen verksamhet.

Han menar att det helt enkelt finns färre enkla jobb till ungdomar i Sollentuna.

– Vi sitter med de resurser som vi har, och det ser likadant ut för andra kommuner där antalet jobb sjunker. Arbetsmarknaden har förändrats och det finns färre enkla jobb, säger han till SollentunaDirekt.

– Självklart skulle vi vilja kunna erbjuda sommarjobb till alla ungdomar som söker, men jobben måste också vara meningsfulla.

Färre jobb. "Självklart skulle vi vilja kunna erbjuda sommarjobb till alla ungdomar", säger Anders Manell (L) till SollentunaDirekt. Foto: Kate Gabor

Externa sommarjobb

Utöver Sollentuna kommuns egen utlottning av sommarjobb till ungdomar finns även så kallade externa sommarjobb.

Det är jobb på kommunala företag, exempelvis Sollentunahem, eller privata företag som registrerar platserna på kommunen. Jobben skiljer sig dock från kommunens utlottning då det är platser som ungdomar söker själva med CV och personligt brev.

2016 var de externa jobben 524 till antalet – och i fjol 268.

Anders Manell hoppas på att man kan få upp den siffran:

– Det pågår en diskussion om hur vi ska jobba med det här. Vi kommer ungefär arbeta som vi gör, men målet är att skapa fler jobb som ungdomarna själva kan söka.

Sommarjobb i Sollentuna

2016: 144 jobb i kommunens utlottning och 524 externa sommarjobb. (749 sökande).

2017: 132 och 326 externa. (702 sökande).

2018: 128 och 315 externa. (702 sökande).

2019: 82 och 268 externa.

Källa: Sollentuna kommun

Visa merVisa mindre

Alternativt sommarjobb: Rookie startup

Ungdomar i Sollentuna födda 2002 till och med 2004 kan i år ansöka om 2000 kronor i ett startbidrag via Sollentuna kommun, för att få hjälp att starta ett företag till sommaren. Det är ett program där mentorshjälp erbjuds där målet är att den ansökande kan skapa sitt eget jobb.

Källa: Sollentuna kommun

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

GUIDE: Här hittar du badplatserna i Norrort

Nyheter ✔Vattenkvalitet ✔Faciliteter ✔Parkering Saknar du playan nu när det rekommenderas att resa mindre? Misströsta inte, det finns gott om badmöjligheter på hemmaplan också. Här listar vi stränderna i Norrort.fredag 3/7 13:15

Byggstart för nya mässområdet nästa år

Nyheter "Efter många års planering kan vi nu äntligen sätta spaden i jorden" Den omstridda detaljplanen för gamla mässområdet har nu vunnit laga kraft. Exploatering av området väntas påbörjas under 2021.fredag 3/7 11:31

Bibblan tipsar: Sollentunaförfattare till sommarens läsning

Nyheter "Det är bra att passa på under sommaren" Bibliotekarien Ofelia Graah-Hagelbäck tipsar om böcker skrivna av Sollentunabor som passar bra i hängmattan under sommaren.onsdag 1/7 11:30
Stockholm Direkt