Lillholmsskolan. Här har det gått bra. Elevernas gymnasiebehörighet har höjts från 62 procent 2016 till 77 procent. Foto: Sara Ringström

Allt fler behöriga till gymnasiet i Skärholmens skolor

Fler elever i grundskolan i Skärholmen blir behöriga till gymnasiet, visar nya siffror från utbildningsförvaltningen. Samtidigt har skolor med bättre socioekonomiska förutsättningar fått lägre resultat.

  • Publicerad 17:48, 25 jan 2018

De nya siffrorna visar på ett trendbrott, för första gången på tio år. Enligt utbildningsförvaltningen kan det bero på en jämnare fördelningen av nyanlända.

– Vi har ett skolsystem som leder till skolsegregation och en förstärkt separering av elever, men nu hoppas jag att den stora Atlantångaren är på väg att vända, säger skolborgarrådet Olle Burell (S) till DN.

Södermalm är den stadsdel som förra året tog emot flest nyanlända och där har också resultaten gått ner mest.

Men för flera av Skärholmens skolor har det gått bättre. Sätraskolan, Bredängsskolan och Lillholmsskolan har alla höjt andelen gymnasiebehöriga jämfört med förra året. På Lillholmsskolan från 62 procent 2016 till 77 procent.

– Vi har jättebra lärare och pedagogisk personal som arbetar hårt för att ständigt utveckla och förbättra undervisningen, säger Annika Hällson, rektor på skolan.

Men hon är kritisk till hur siffrorna redovisas.

– Självklart är det svårt att få höga siffror om man har ett stort antal nyanlända. Jag hade önskat att vi kunnat särredovisa siffrorna. Då hade vi kunnat visa att 90 procent av våra övriga elever är behöriga till nationellt program, säger hon.

Behöriga till gymnasiet:

Så stor andel av niorna var behöriga till ett nationellt program på gymnasiet 2017. Siffrorna för 2016 inom parentes.

Slättgårdsskolan: 76% (80%)

Bredängsskolan: 80% (77%)

Sätraskolan: 86% (72%)

Lillholmsskolan: 77% (62%)

Stadens genomsnitt: 85% (82%)

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.