Gilllar läget. Fler stockholmare tycker att det är positivt att Slussens byggs om idag än när frågan ställdes inför byggstarten år 2013. Foto: Sacharias Källdén

Allt fler gillar att Slussen byggs om

Trots Slussens byggkaoset är fler stockholmare positiva till bygget idag än innan det drog igång. Nu är en majoritet för att Slussen byggs om.

  • Publicerad 16:52, 9 nov 2017

Det spelar ingen roll om de svarande cyklar, åker kollektivt, kör bil eller bor i närheten av Slussen, idag gillar allt fler Slussenbygget.

Det visar en attitydmätning med 1 000 stockholmare som staden beställt.

Trots att byggstaket, grävmaskiner och omvägar nu möter alla som passerar Slussen tycker 53 procent av de tillfrågade stockholmarna att det är positivt att Slussen byggs om.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

"Skönt att det är igång"

I en liknande undersökning från hösten 2013, alltså innan bygget startatde, var 45 procent välvilligt inställda till ombyggnationen av Slussen.

– Jag tror att folk tycker att det är skönt att det är igång, att man ser att det händer något och kan följa med i det själv. En del av de provisoriska lösningarna, som busstorget och bron, tycker man nog också fungerar bra, säger Eva Rosman, kommunikatör på Slussenprojektet.

Allra mest positiva till att Slussen byggs om är de som åker kollektivt eller cyklar. Trots att cyklister ihärdigt twittrar till Slussenprojektet om brister i trafiken är inte Eva Rosman överraskad.

– Jag tror att de tycker att det är rätt "hej okej" att cykla över Slussen, framför allt på Skeppsbron som fått en jättebred cykelbana. Jag tror också att de känner att vi lyssnar och åtgärdar en del av det som de påpekar, säger hon.

Grannar mest negativa

Mest skeptiska är fortsatt boende i närheten av Slussen och bilister. Nästan en tredjedel av grannarna och en fjärdedel av bilisterna är negativa till att Slussen byggs om.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– De boende påverkas ju allra mest och bilisterna gör en korrekt analys. Bilen är det trafikslag som inte prioriteras på samma sätt som innan. För deras del blir det ju inte bättre, säger Eva Rosman.

ALLA mer positiva till att Slussen byggs om

Så här många stockholmare var hösten 2017 positiva eller mycket positiva samt negativa eller mycket negativa till stadens ombyggnation av Slussen.

Svar inför ombyggnationen från hösten 2013 inom parentes.

Alla svarande: 53 % (45) positiva och 22 % (32) negativa

Kollektivtrafikresenärer: 60 % (47) positiva och 19 % (29) negativa

Cyklister: 58 % (49) positiva och 12 % (31) negativa

Boende: 48 % (41) procent positiva och 29 % (41) negativa

Bilister: 50 % positiva (47) och 24 % (30) negativa

Undersökningen hösten 2017 bygger på1000 intervjuer med allmänheten i Stockholm. 300 boende i närområdet, 300 kollektivtrafikresenärer, 300 privatbilister och 100 cyklister har intervjuats.

Hösten år 2013 var det 1120 svarande.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.