Erfaren. Helena Traneving har vandrat sedan 2003 och besökt nästan alla leder i Sverige. Foto: Anton Kyhlbäck

Allt fler intresserar sig för vandring

Vandringstrenden blir starkare och i Norrort finns det gott om leder och slingor att promenera nu under sommaren. Helena Traneving är en rutinerad vandrare och menar att naturupplevelsen är som balsam för själen.

  • Publicerad 16:46, 7 jun 2019

Allt fler intresserar sig för vandring.

Enligt Svenska Turistföreningen ägnar sig nästan en fjärdedel av svenskarna åt att vandra under sin semester i Sverige. Helena Traneving har vandrat sedan 2003, besökt nästan alla leder i Sverige och är aktiv på internet med sina äventyr i naturen.

Hon instämmer i att intresset har ökat.

– Nu är det populärt att vandra fjäderlätt, med så lite packning som möjligt.

– Det är viktigt för många att visa sina äventyr på internet, ta foton för instagram, säger hon och skrattar lite.

Kommunerna arbetar mer med sina naturområden, och sina vandringsleder, påpekar Helena. Experter och forskare lyfter fram vandringen, och ett aktivt liv i naturen, som ett sätt att förebygga depression och andra sjukdomar.

– Internet har också gjort det mer tillgängligt, det tror jag har gjort mycket att det har blivit så populärt, säger hon.

Helena Traneving bor i Sollentuna och driver en hemsida om vandring, leder och naturområden i Sverige. Hennes hemsida har uppemot 10 000 besökare i månaden och har blivit en plats för många att få information inför sina äventyr.

Enkelt. Enligt Helena är det enkelt att bege sig ut på vandring. Foto: Anton Kyhlbäck

Vi möts på Järvafältet, i närheten av ridklubben.

Helena packar upp sitt gaskök, dukar fram ett par hopfällbara koppar, några bullar och sätter på kaffe. I Sollentuna är hon ofta ute och går med sin tax, Norma, sambon Fredrik eller övriga familjen.

– Jag tror man har märkt att människor mår bättre i naturen.

– Mitt första råd är att man bara måste ge sig ut. Det är meditativt att gå i lugna miljöer, och upplevelsen av naturen blir som en balsam för själen, när man tar sig tiden, säger hon.

"Bara att ge sig ut"

Vandring kan upplevas som en dyr materialsport.

Men det måste inte vara det, påpekar Helena. En vanlig ryggsäck, ett par gympaskor, en termos och något att äta är allt som räcker för en dags vandring. Förslagsvis ska man även ta med sig en kompis, eller sin partner.

Om man inte vill sträcka på benen själv, i lugn och ro.

Den som känner sig osäker kan besöka Helena Tranevings hemsida, vandringstjejen, söka kontakt med friluftsfrämjandet eller sin kommun om hur man går till väga. Fantasin sätter gränserna, påpekar Helena.

– Det är bara att ge sig ut, och inte göra det för komplicerat.

Hitta fler leder i Järfälla

✓ Hälsans stig har slingor på 4 respektive 6 km i Järfälla, som löper genom Jakobsberg och Viksjö.

✓ Upplandsleden, 35 mil, startar i Barkarby och går genom Viksjö, Görväln och Kallhäll. Den fortsätter sedan mot Upplands Väsby (se karta).

✓ Kulturstigar finns i alla kommundelar, foldrar med information finns på servicecenter i Jakobsberg. Kommunen har också släppt en guide till Järfälals naturpärlor som finns att hämta där.

✓ Järva cykelled på 7 mil går delvis genom Järfälla. Även Mälardalsleden, som är en cykelled på 44 mil, går genom Görväln.

Se mer info på Järfälla kommuns hemsida, sök på "vandringsleder".

Helenas tips till nybörjare

Börja i liten skala. Ta det lugnt och öka ambitionerna successivt. Börja kanske med en dagsutflykt för att sedan testa en natt i tält.

5 km tar ungefär 2 timmar (inkl kaffepaus) i kuperad terräng.

Satsa på bra vandringskängor om du tänker vandra längre än dagsturer.

Vid dagsturer fungerar det bra att gå i fotriktiga gympaskor.

Var inte rädd för misstag, det är så ni lär er! Jag har lärt mig längs vägen, som att inte vandra upp för Kebnekaise i gympaskor.

En välmarkerad vandringsled är en bra start om du är oerfaren inom friluftsliv. Upplandsleden, Roslagsleden och Sörmlandsleden är fina och enkla att följa. 

Enkel packlista för längre turer

En bekväm och stor ryggsäck

Karta och kompass (alternativt, telefon med mobil laddningsbank)

Tält, sovsäck och uppblåsbart liggunderlag

Vandringsskor, underställ, solglasögon och regnskydd

Friluftskök, vattenflaska med stor öppning, frystorkad mat och skräppåsar

Tandborste, compeed (för skavsår) och toapapper

Solskyddsfaktor och myggmedel

Kniv, reparationskit, packpåsar och en bra bok

Heldagsvandring från Solna till Väsby

1. Hälsans stig

Börja vandringen vid Råstasjön och Lötsjön innan du fortsätter vidare längs med Ursviksvägen, längs med cykelleden, förbi Hallonbergen upp till Igelbäckens naturreservat.

2. Igelbäckens naturreservat

Fortsätt sedan upp till Egnahemsvägen, in på Stjärnvägen, upp till Igelbäckens naturreservat. Här finns flera elljusspår, och stigar, som leder upp till Igelbäcken. Följ sedan leden under Kymlingelänken och fortsätt längs med Igelbäcken.

3. Kista, Tensta och Rinkeby.

Du har nått Igelbäckens kulturreservat och Järvafältet. Fortsätt längs med Igelbäcken genom hela reservatet till Akalladalen innan du ansluter till Järvaleden i Akalla. Följ skyltning mot Järvaleden.

4. Bögs gård och Järvafältet

En alternativ hållplats för vandraren. Ta västerut och följ skyltning mot Järvaleden, och anslut till resten av rutten.

5. Järvaleden

Gå norrut mot Stäket, till Upplandsleden mot Upplands Väsby, eller fortsätt söderut mot Akalladalen mot Kista, Tensta, Rinkeby, Solna och Sundbyberg och Igelbäckens naturreservat.

6. Upplandsleden

Här når vandringsstråket genom Norrort upp till Upplandsleden som sträcker sig mellan Järvaledens ände i Stäket och Kariobadet i Upplands Väsby.

7. Upplands Väsby, Kairobadet.

Stråkets andra ände som ansluter till Upplandsleden, längs Mälaren. Anslut eller åk vidare med buss som går ungefär varannan timme.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Pyntad gran i skogen sprider julkänsla i Sollentuna

Nyheter Hundägaren Gunillas härliga upptäckt under promenaden När Sollentunabon ­Gunilla Puck Ekberg gick på promenad med hunden Ester fick det sig en glad överraskning. Inne i skogen hittade de en pyntad gran.fredag 13/12 16:30

Första besöket i nya Töjnaskolan

Nyheter "Jag trodde inte att det skulle vara så här stort" Om ett halvår öppnar nya Töjnaskolan som kommer att kunna ta emot uppemot 800 elever.fredag 13/12 12:30

"Den blå katedralen" flyttas från Edsvik

Nyheter "Jag börjar bli lite less på den" "Den blå katedralen" flyttas från Stallbacken och får ett nytt hem utanför Oxelösund.torsdag 12/12 16:13
Stockholm Direkt