Verksamhetschefen Camilla Stenfelt och Emelie Ekwurtzel, embryolog, på Fertilitetscentrum. Foto: Maja Brand

Allt fler kvinnor i Stockholm fryser ner sina ägg

I två år har man kunnat frysa ner sina ägg i Stockholm och allt fler hittar till klinikerna. På Fertilitetscentrum förvaras just nu över tusen ägg. Vi kollade in hur de förvaras.

  • Publicerad 09:38, 31 okt 2016

Sedan 2014 har kvinnor kunnat frysa ner sina ägg i Stockholm, tidigare var man tvungen att åka till Göteborg där Nordic IVF bröjade med nedfrysning av ägg för fyra år sedan.

– Men 80 procent av kunderna kom från Stockholm, säger Mats Brännström, specialistläkare i obstetrik och gynekologi som var med och startade verksamheten där.

I dag jobbar han även på Stockholm IVF som startade i fjol och är en av två kliniker i Stockholm som erbjuder nedfrysning av ägg.

– Jag har träffar så många högutbildade singelkvinnor i 38-årsåldern som på grund av karriär eller andra krav inte har hittat någon att skaffa barn med. Och de flesta av dem finns i Stockholm. Att frysa ner sina ägg är helt klart ett storstadsfenomen, säger Mats Brännström.

Bilden bekräftas av Camilla Stenfelt, verksamhetschef på Fertilitetscentrum i Stockholm.

– Man kan bara spekulera om vad det beror på. Kanske är männen i Stockholm omogna. Många av de kvinnor som kommer hit har levt i långa relationer, men ändå har deras män "inte känt sig redo" att skaffa barn. Den dejtingkultur som finns och känslan av att "gräset är grönare på andra sidan" kan också bidra, säger hon.

Par. Äggen är en tiondels millimeter och fryses ner två och två i rör. Foto: Maja Brand

På Fertilitetscentrum bevaras i dag över tusen ägg och 17 procent av de behandlingar som görs på kliniken, undantaget inseminationer, är nedfrysning av ägg. När man började med metoden 2014 var det några enstaka som valde att frysa ner sina ägg. I fjol var det 86 och hittills i år cirka 150.

– Att fler väljer att frysa sina ägg är säkert en kombination av att många har blivit medvetna om att metoden finns samt att fler är medvetna om ålderns betydelse för kvinnors sjunkande fertilitet, säger Camilla Stenfelt.

Från och med i april i år har ensamstående kvinnor rätt till assisterad befruktning inom svensk sjukvård. Något som Camilla Stenfelt trodde skulle märkas i färre behandlingar med nedfrysning av ägg.

– Men så har det inte blivit. De allra flesta som kommer hit som väljer att frysa sina ägg har en stor barnlängtan men saknar partner och vill inte skaffa barn på egen hand.

På båda klinikerna kan man frysa ner sina ägg till och med att man är 40 år.

– Från och med ungefär 35 års ålder blir äggen av sämre kvalitet för varje år. Fryser en kvinna sina ägg och använder dem några år senare så ger det en större chans att bli gravid med de, yngre, frysta äggen än kvinnans nu äldre ägg, säger Camilla Stenfelt.

Äggen förvaras i flytande kväve i minus 196 grader. Foto: Maja Brand

Hon betonar att det inte är någon garanti att man kommer att bli gravid för att man fryser sina ägg.

– Det är vi extremt noga med att betona så att alla förstår.

I dag måste kvinnor som fryser ner sina ägg av sociala skäl bekosta läkemedel och behandling själva. Bara de hormonstimulerande läkemedlen kostar runt 10 000 kronor och att göra tre behandlingar, vilket de flesta gör, kostar 63 000.

Om man behöver frysa ner sina ägg av medicinska skäl, till exempel inför en cancerbehandling, erbjuds det inom skattefinansierad vård.

– Men i dag tar man inte hänsyn till andra sjukdomar som kan göra det svårt att bli gravid, till exempel endometrios. Och vi har haft patienter som ska genomgå cancerbehandling men som blivit nekade äggfrys för att de redan har barn. Det är inte rättvist, säger Camilla Stenfelt.

Nadja Häggs ägg förvaras på Fertilitetscentrum i flytande kväve, i minus 196 grader. Foto: Michael Förster

"Mamma pekade på äggen och sa `där är mina kommande barnbarn´"

Vasastadsbon Nadja Häggs ägg förvaras nedfrysta på Fertilitetscentrum. "För mig känns det som en försäkring" säger hon.

I fjol valde Nadja Hägg, 36, att frysa ner sina ägg. Hon har endometrios och går regelbundet hos en gynekolog som föreslog metoden.

– Kombinationen av sjukdomen och att jag närmar mig 37 gör att det känns som ett klokt val. Det känns som en försäkring. Jag gjorde det en omgång förra året och en omgång i våras. Båda gångerna kring påsk så jag brukar säga att jag värper, säger Nadja Hägg.

Båda gångerna när äggen har plockats ut har hennes mamma följt med.

– Det är otroligt häftigt att se när de tar ut äggen. Mamma pekade på dem och sa: "där är mina kommande barnbarn", säger Nadja Hägg.

I dag lever hon inte i en relation och har inte bestämt än vad hon ska göra om hon inte hittar "mannen i sitt liv".

– Jag får se om jag i så fall försöker skaffa barn på egen hand. Det känns bra att möjligheten finns, säger Nadja Hägg.

Hon känner inte igen sig i mediebilden av karriärkvinnan som fryser ner sina ägg för att "pausa" och satsa på jobbet.

– Det är inte vad det handlar om. Jag är otroligt barnkär men känner inte att jag är beredd att bli gravid i dag.

Nadja Häggs ägg bevaras på Fertilitetscentrum till och med 2021.

– Jag har hela tiden varit öppen på min arbetsplats och med vänner om att jag har frusit ner mina ägg. Det är jätteviktigt att våga prata om det och ett steg i att normalisera metoden. Nackdelen är att det inte är gratis.

På Karolinska sjukhuset kan den som ska genomgå en cancerbehandling få frysa ner sina ägg inom den skattefinansierade vården. Andrea fick diagnosen bröstcancer för fem år sedan. Samma dag frågade läkaren om hon ville frysa ner sina ägg.

– Hon sa att hon inte ville stressa mig men att om jag ville frysa ner mina ägg så var det brådis. Jag fick en remiss och de ringde från Karolinska dagen efter. Jag hann inte tänka mer än att "det här är en bra idé, det gör jag".

Nu ligger Andreas ägg i en frys i Huddinge och hon genomgår fortfarande en hormonell behandling.

– Jag kommer att vara 41 när jag är klar med behandlingen och vet inte om jag kommer att använda mig av äggen över huvud taget. Men nu finns möjligheten. Dessutom går det att göra uppehåll i behandlingen om jag skulle träffa någon och känna att "nu kör vi", säger Andrea.

Så går det till

När man ska frysa ner äggceller stimulerar man äggstockarna genom hormoninjektioner som man tar själv hemma under cirka 10 dagar.

Effekten av  stimuleringen kontrolleras med ultraljud och ägguttaget utförs när äggen har mognat.Äggcellerna fryses samma dag och förvaras i flytande kväve, i minus 196 grader.

Frystekniken man använder idag är relativt ny och har bara använts i cirka10 års tid. Enligt Fertilitetscentrum har i dag tusentals barn  fötts i världen med hjälp av denna teknik.