Hemlöshet. Bostadsbristen anses vara en bidragande orsak till den ökande hemlösheten i kommunen. Foto: Karin Nilsson

Allt fler lever i hemlöshet i Järfälla

Hemlösheten i Järfälla har ökat med 38 procent från 2011 till 2017, enligt en ny rapport. Bostadsbristen lyfts fram som en bidragande orsak till ökningen.

  • Publicerad 16:38, 1 mar 2018

En kartläggning som socialförvaltningen gjort visar att hemlösheten i Järfälla ökat med 38 procent sedan 2011, då det senast undersöktes. Då levde 298 personer i hemlöshet – 2017 var det 412 personer.

Rapporten delar in hemlöshet i fyra situationer, där endast personer med svenskt uppehållstillstånd räknas:

✔ De som är hänvisade till ett akutboende/jourboende eller liknande eller sover på offentliga platser.

✔ De som bor på stödboende eller institutionsvistelse.

✔ De som bor i en av kommunen ordnad bostad.

✔ De som bor kontraktslöst och tillfälligt hos bekanta eller är inneboende.

Bostadsbrist

Det är främst inom den tredje kategorin som hemlösheten ökat, alltså personer som bor på kommunala kontrakt. Gruppen utgör drygt 60 procent av de hemlösa totalt, och i rapporten slås det fast att bostadsbristen är en vanlig orsak till hemlöshet – där de boende av olika skäl, till exempel ekonomiska, har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden.

Sedan 2016 är det möjligt för de som bor på sociala kontrakt via kommunala bostadsbolaget Järfällahus att omvandla det till ett vanligt kontrakt, om allt fungerat bra.

– Det kan minska antalet hemlösa, vilket personer som bor på sociala kontrakt räknas som, säger Bengt Harju (S), ordförande i socialnämnden.

Kartläggningen fastslår inte hur många barn som räknas som hemlösa i Järfälla. Däremot är 44 procent av av de hemlösa i rapporten föräldrar.

Nu är planen att kartlägga situationen för hemlösa barn.

Det här ska göras

Kommunen ser över hur man kan minska hemlösheten, hur vräkningsprocesser ser ut och om en kartläggning av de barn som räknas som hemlösa är möjlig att genomföra.


 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här byggs det flest hyresrätter i länet

Bostad ✓Hela listan – kommun för kommun ✓De bygger inga alls Närmare 9 000 bostäder har planerad byggstart i Stockholms län i år. Men det råder stora skillnader mellan kommunerna hur mycket som blir hyresrätter respektive bostadsrätter, visar en ny rapport. I...onsdag 20/6 6:50

Söderhöjdens nya musikhopp: "Vill vara en röst för tjejer från orten"

Nyheter 20-åriga Arineh Karimi satsar allt på musiken Sedan fem års ålder har Arineh Karimi från Söderhöjden sjungit. Nu spelar hon in låtar i Nox studios i hemkvarteren och satsar på musiken på heltid.tisdag 19/6 16:48