Tillsammans med grannen. Mats Hessler vet att grannsamverkan är en stor del till att bostadsinbrotten minskar. Foto: Maria Svensson

Allt fler Täbybor organiserar sig mot inbrotten

Så här långt in i januari har 20 inbrott genomförts i kommunen. Samtidigt väljer allt fler Täbybor att bilda samverkansgrupper. Något som hjälper till att motverka problemet enligt polis Mats Hessler.

  • Publicerad 11:52, 23 jan 2020

grannsamverkansbil

Täbypolisen Mats Hessler har arbetat med inbrott sedan 1990-talet. I dag är han med och startar en till två samverkansgrupper Täby i veckan.

– Om det sker ett inbrott i ett kvarter så växer en större oro för att det ska drabba en själv, då är det många som hör av sig till oss, säger han.

2019 minskade bostadsinbrotten i kommunen, men under januari månad har det skett runt 20 fullbordade bostadsinbrott i Täby, tre av dessa i lägenheter, resten i villor och radhus. Det har även skett tre försök till inbrott i kommunen, alla dessa har varit försök i en villa eller ett radhus.

– Det är ganska mycket. Men det är svårt att veta varför det ökar nu, inbrotten sker i cykler säger Mats Hessler.

Man kan göra mycket själv

För att starta en samverkansgrupp måste minst tio hushåll gå samman. Det första som sker är att Mats Hessler kommer ut och håller i ett informationsmöte om vad man själv kan göra för att minska risken för inbrott.

– Vi bryter anonymiteten och ser till att grannarna lär känna varandra vilket är det viktiga, säger han.

Enligt Mats Hessler finns det mycket man kan göra själv. Som att titta på huset en vanligt dag då personerna som bor där är hemma.

– Så ska det även se ut när du åker bort. Känslan ska vara att du är hemma, berätta att du ska åka bort, be grannar hämta posten och ha timer på lamporna, säger han.

Gå fram och hälsa

Bostadsinbrott sker främst mellan åtta till fem på vardagar och det vanligaste är att tjuvarna bryter sig in genom fönstren. Mats Hessler menar att eftersom de boende känner sitt område bäst kan de förekomma eventuella inbrott genom att vara uppmärksamma.

– Du kan rytmen och rörelsemönstret i ditt område och du ser om någon bryter mot det, gå fram och hälsa på de du inte känner igen, säger han.

Täby kommun har likt Vallentuna och Danderyd satsat på en grannsamverkansbil som bevakar kommunen. Bilen körs av Täbybor som åtagit sig uppgiften frivilligt. Bilen rullar främst i områden som blivit utsatta för inbrott, samt under loven då inbrotten generellt ökar. Det bidrar till säkrare områden, säger Mats Hessler.  

– Det blir en förlängning av grannsamverkan, tjuven vill arbeta ostört så de som kör grannsamverkansbilen gör ett otroligt viktigt arbete när polisen inte hinner vara på plats, säger han.  

Mats tips för minskad risk till inbrott:

Förstärk skalskyddet- byt ut fönster och dörrar om det behövs.

Skaffa larm- ett som ger snabb respons

Starta en grannsamverkan- berätta när du åker bort och hjälp varandra.

Tänd lampor- se till så att det ser ut som att du är hemma.

Ring polisen- ser du ett inbrott eller något eller någon som sticker ut, tveka inte att ringa 112.

Visa merVisa mindre