Nationellt fenomen. Unga lånar ut sina konton till penningtvätt. Foto: Mostphotos

Allt fler ungdomar luras till att tvätta pengar

Polisen varnar för att det blir allt vanligare att unga används som penningmålvakter. Kriminella använder ungdomar för att tvätta brottsliga pengar.

  • Publicerad 16:00, 27 mar 2019

– Det är inte jätteovanligt att unga förmås låna ut sina konton och de förstår inte att det blir ett penningstvättbrott. I värsta fall kan de själva råka illa ut, säger Magnus Nilsson, kommunpolis.

De unga blir så kallade penningmålvakter. De tvättar pengar genom att upplåta sitt konto och sedan hjälper till att flytta, ta ut eller föra över pengar som kommer från brottslig verksamhet. Ofta är de ytligt bekanta med personen som ber om tjänsten, de kan lockas av snabba pengar eller bli smickrade genom att erbjudas att bli en del av ett visst umgänge.

Vissa blir lurade genom att bli kontaktade av en kriminell person som säger att en feltransaktion har skett och att de ska föra tillbaka pengarna.

– Det är inte en akut och alarmerande brottslighet just i Upplands-Bro, utan ett större, nationellt fenomen. Men vi vet att det förekommer, och vill ju helst inte att det finns alls, säger Magnus Nilsson.

Att tänka på som förälder

Polisen ber föräldrar tänka på att många ungdomar inte är medvetna om att de begår ett brott när de lånar ut sitt konto till någon annan. Polisen råder till att informera ditt barn eller ungdomar i din närhet om att det är brottsligt att agera penningmålvakt.

Den som agerat penningmålvakt kan bli återbetalningsskyldig för hela beloppet även om personen bara fört över en del av summan, vilket kan leda till skuldsättning i tidig ålder. Vårdnadshavare kan också bli återbetalningsskyldiga i sitt barns ställe om den som agerar penningmålvakt är omyndig.

På sin webbplats skriver polisen att mängden fall där ungdomar eller unga vuxna används som penningmålvakter ökat de senaste åren. I cirka 70 procent av fallen är personerna mellan 15-25 år gamla, men fall har även upptäckts där barn så unga som 12 år använts som penningmålvakter.

Nu kan sjuornas idéer om Bro bli verklighet

Engagemang. Att medverka i sin framtid var viktigast. Broskolans sjuor har ägnat mycket tid och engagemang åt att rita upp ett tryggare och finare Bro centrum den här terminen – och deras förslag skulle kunna bli verklighet.lördag 15/6 13:00

Familjedag och storlopp på Bro Park

På söndag den 16 juni är det ”Super Sunday”, en av sommarens absoluta höjdpunkter på Bro Park. Lopp av hög kaliber kombineras med en familjedag.lördag 15/6 9:00

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt