DYRT. Det behövs billigare elbilsmodeller för att nå en omställning till eldriven taxitrafik i Stockholm. Foto: Ulrica Andersson

Allt fler vill ha eltaxi – Stockholms taxiflotta snart bensinfri?

Enligt Taxi Stockholm kan taxitrafiken i staden domineras av elbilar inom tre år. Men elbilarnas dyra pris sätter i dagsläget käppar i hjulet för en omställning.

  • Publicerad 10:32, 1 aug 2017

Det var SVT som först rapporterade om att det inom tre år kan vara en majoritet av elbilar på Stockholms taximarknad. Detta enligt Taxi Stockholm och Taxi Kurir.

– Vi ser ett ökat tryck från kunder som aktivt väljer elbil och de åkare som har elbil kör in mycket pengar som en följd av det, säger Sadegh Banaie, Taxi Kurir, till SVT.

Teslor för dyra

Taxi Stockholms vd Johan Lagerhäll tror att bolaget helt skulle kunna fasa ut de bensindrivna bilarna inom tre år. Problemet är att det i dag bara finns en elbilsmodell som lever upp till Taxi Stockholms krav. Det är en Tesla – som kostar en miljon kronor att köpa in. I dag har Taxi Stockholm 14 Teslor i rullning på Stockholms gator, vilket motsvarar fjorton procent av bolagets taxiflotta.

– Priset för en vanlig taxibil idag ligger på cirka 400 000. För att det ska bära sig för oss att ställa om helt skulle elbilarnas kostnad behöva halveras till i alla fall en halv miljon. Vi håller koll på marknaden och ser positivt på utvecklingen mot billigare elbilar och andra alternativ som inte drivs på fossilbränsle, säger Johan Lagerhäll till StockholmDirekt.

Taxichauffören Sackis: "Visst har jag hört att det stönas ibland"

"Tror stockholmarna vill ha ren trafik"

Gröna bilister, en förening som bedriver opinion för en fossilbränslefri biltrafik, har stora förhoppningar inför framtiden.

– Många biltillverkare tar nu fram nya fordon som passar för taxitrafik. De har bra räckvidd och är stora och rymliga. Jag tror att stockholmarna vill ha en ren och tyst trafik, säger Martin Prieto Beaulieu, Gröna bilister, till SVT.

Rosa cab blir karaoke-taxi i Stockholm

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.