Simon Berg, Joakim Hartzell, Jussi Häkkinen, Erik Mannby och Elisabeth Götrich. Foto: Ylva Bergman

Allt fler yngre män investerar i skräddarsytt

Efter en påtaglig trendsvacka upplever det skräddarsydda kostymmodet en pånyttfödelse på Östermalm. Det anrika skrädderiet Götrich 1730 lockar nu entusiaster i alla åldrar som vill investera i "slow fashion".

  • Publicerad 10:00, 31 mar 2018

Det är roligt när någon kommer för att ändra en Götrich som min farfar har gjort.

60 timmar. Så lång tid kan det ta att tillverka en skräddarsydd kostym. Det är ett avancerat hantverk som den senaste tiden har ökat markant i popularitet, inte minst på Östermalm. Nordens äldsta skrädderi, Götrich 1730, är inne på familjens sjätte generation och huserar sedan fem år på Linnégatan på Östermalm. Och trots en tidigare trendsvacka står sig varumärket starkt på marknaden.

– Det har blivit ett uppsving, yngre män vill vara mer välklädda. Det har kommit och gått i generationer, säger Elisabeth Götrich, änka till skräddarättlingen Krister Götrich.

Men kundkretsen är förstås begränsad. Startpriset på en herrkostym sydd hos Götrich 1730 är inte mindre än 36 000 kronor.

– Det är främst affärsmän som gör skräddarsydda kostymer, bankmän och advokater. Men vi ser också en ökning bland de vi kallar "entusiaster", som inte är tvungna att använda kostym i jobbet men vill ha det för trendens skull, säger Simon Berg, som är en av de fem delägarna sedan ägarskiftet i december.

Grand Hotel fick fel färg – målas om igen

En skräddarsydd kostym tar minst 60 timmar att tillverka för skräddaren Jussi Häkkinen. Foto: Ylva Bergman

Går i generationer

Intresset för att sy upp sitt unika plagg återfinns numera i alla ålderskategorier – allt från affärsmännens söner som behöver studentkostym till de som har varit kunder en hel livstid. För att tillfredsställa dem med lite tajtare budget har Götrich genom sina två brittiska delägare Ian Meiers och James Sleater samarbete med Londons största skrädderi, Cad & The Dandy, som handsyr kostymer med startpriset 13 000 kronor.

– Många konfektionskostymer kan i dag vara dyrare än en skräddarsydd, poängterar Elisabeth Götrich.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Götrich tillverkar inte bara kostymer, utan också västar och rockar för jakt, kläder till teater och film, samt kaftaner för präster. Det händer ibland att gamla Götrichkostymer säljs dyrt på auktion.

– Det är roligt när någon kommer för att ändra en Götrich som min farfar har gjort. Skräddarsydda kostymer har en lång livslängd, upp till tre-fyra liv, säger Elisabeth Götrich.

"Som natt och dag"

Varför ska man då i hela friden lägga så mycket pengar på en kostym? För Götrich-ägarna är det en självklarhet.

– Det är för mig en obegriplig fråga. Det är som natt och dag. Har du väl fått en skräddarsydd kostym känns det konstigt att bära en kostym från galgen, den sitter inte bra någonstans, säger delägaren Erik Mannby, som också är chefredaktör för herrmodemagasinet Plaza Uomo.

Simon Berg beskriver de fabrikstillverkade kostymerna som tvådimensionella, medan en skräddarsydd kostym upplevs som tredimensionell.

– "Off the rack"-kostymerna är sydda för att passa alla, därför passar de ingen, säger Simon Berg.

Känner du igen Stockholmsvåren från förr?

Götrich tillverkar inte bara kostymer, utan också exempelvis jaktkläder. Foto: Ylva Bergman

Elisabeth Götrich var gift med skräddarättlingen Krister Götrich. Foto: Ylva Bergman

Tre snabba med Elisabeth Götrich

Slips eller fluga?

– Fluga är snyggt, mer festligt.

Kavaj eller smoking?

– Det beror på tillfälle. Men har man smoking, då är man riktigt klädd.

Dubbelknäppt eller enkelknäppt?

– Dubbelknäppt. Det är väldigt inne just nu.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fest på Söder ska få fler att odla

Nyheter Här får barnen stoppa fingrarna i jord Det förbereds för en stor odlingsfest i Drakenbergsparken i höst.torsdag 19/7 16:33

Motorbåt fattade eld – tre hoppade i vattnet

Nyheter SE FILMEN En mindre motorbåt fattade plötsligt eld efter vad som beskrivs som en explosion strax före klockan halv ett på torsdagen. Släckning pågår. "Vi satt och solade när det plötsligt small", säger vittnet...torsdag 19/7 13:17