Allt från bio till fidget cubes

​En vill sälja vattenmelon. En vill arbeta med hushållsnära tjänster. Två vill anordna utomhusbio. I Sollentuna är Roligaste sommarjobbet i full gång, där ungdomar får prova på att starta eget företag. Och idéerna sprudlar.

  • Publicerad 10:12, 12 jul 2017

Roligaste sommarjobbet är en ideell verksamhet som syftar till att ge ungdomar en chans att prova på livet som egenföretagare. Ungdomar som är mellan 15 och 20 år gamla får ett startbidrag på 2 000 kronor, och daglig handledning. Först får de ta plats i skolbänken för en veckas intensivkurs i företagande, där de får lära sig det de behöver veta och arbeta fram sina koncept. Sedan är det bara att ge sig ut i verkligheten.

Den första veckans kurs avslutas med ett så kallat draknäste där ungdomarna får presentera sina idéer för en panel av “drakar” från näringsliv och kommun.

Vi i Sollentuna är på plats i draknästet, i rummet där nervösa ungdomar har samlats i den bakersta raden – så långt ifrån drakarna som möjligt. Än vågar ingen ta för sig av chipsen och läsken som står uppdukad.

Men snart släpper spänningen. Ungdomarna presenterar sina idéer, själva eller i grupp, och drakarna ger feedback och hejar på.

– Undvik att skuldsätta dig, säger de till en tjej som vill köpa sina varor på avbetalning.

– Se till att vara rörlig, säger de till en kille som inte vill arbeta utanför sitt eget område.

– Samarbeta, samarbeta, samarbeta, säger de till ett par personer vars idéer har kopplingar till varandra.

– Ut och ta er första kund nu. Ni kanske får 18 nej, men sedan får ni ett ja. Och se till att fira då!

Ungdomarna tar sig igenom sina presentationer på ett proffsigt sätt. De har budget och kalkyler, och många har både plan B, C och D, om den första skulle fallera. När presentationerna är avklarade är stämningen i rummet påtagligt lättad. Ungdomarna tar för sig av chips och läsk, och är nöjda både med dagen och med kursen som helhet.

Alva Backlund vill sälja tygkassar med vegantryck på. Det här är hennes chans att arbeta med ett ämne som hon brinner för.

– Kursen har varit rolig och inspirerande. Jag visste inget om entreprenörskap innan.

Även om tygkassarna ba-ra är ett tillfälligt företag, för sommaren, vill hon gärna arbeta med egenföretagande i framtiden.

Det vill även Liam Sjölin, som planerar att starta en webbshop för att sälja fidget spinners och fidget cubes.

– Många har pratat tidigare om hur svårt det är att driva eget, men det är motbevisat på den här kursen. Det är bara att ha en idé och fullfölja den, säger han.

Ytterligare en som har varit nöjd med den första kursveckan är Armin Eghtesadi, som planerar att visa utomhusbio på Sollentunavallen.

– Det har varit väldigt inspirerande. Jag har lärt mig att även om man får 54 nej ska man hålla huvudet högt. Så småningom får man ett ja.

MER Drakarna

Årets kurs var gemensam för Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna kommun. Panelen bestod av Anna Canter från Väsby Nyföretagarcentrum, Marie Wester från arbetsmarknadsenheten i Sollentuna och Andes Wink, näringslivschef i Upplands Väsby. Efter ett tag anslöt även Anders Bjuhr, utvecklingsstrateg inom utbildning och arbetsmarknad i Sollentuna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Här kan du fira midsommar i Sollentuna

Nyheter Ska du fira midsommar i Sollentuna? Dessa firanden kan du välja på här och i närliggande kommuner.onsdag 20/6 14:14

Varmvattenbassäng hetare än någonsin

Nyheter Frågan om huruvida Sollentuna ska ha en varmvattenbassäng eller inte har förvandlats till en lokal valfråga. Nu ger sig Kristdemokraterna in i debatten. De vill utreda om en ny rehabbassäng kan...onsdag 20/6 13:40

Döda ytor ska bli levande torg

Nyheter Området runt centrum innehåller flera blåsiga, oanvända och tråkiga ytor. Nu vill kommunen ta tag i Aniaraplatsen, Turebergs torg och Turebergs park.tisdag 19/6 14:37