Gångvägen, den höga häcken mot fältet, gräsmattor och trädplanteringar. Allt har tagits bort av stadens entreprenörer. Foto: Sacharias Källdén

Allt på deras gård har jämnats med marken

Träd, buskar och lekparker intill Årstafältet har jämnats med marken och hägnats in. Nu kräver Vallabor sänkt hyra för att de tvingas bo vid en byggarbetsplats.

  • Publicerad 16:38, 14 nov 2018

Vallabor som bor i husen närmast Årstafältet fick en smärre chock nyligen. Stadens entreprenörer var nämligen där med motorsågar och plöjde ned alla träd och buskar och hägnade in deras grönytor och lekparker. Två lekparker kommer att tas bort. På vissa ställen har byggstängsel satts upp alldeles intill husfasaden.

– Jag blev arg och ledsen. När jag ser hur de bara sågar ner träd efter träd, då grät jag faktiskt. Våra fina träd som varit skydd och trivsel för oss som bor här, säger Arian Shahsanami, Vallabo sedan 25 år tillbaka och en av de som bor närmast fältet.

Ingen info om trädfällning

Hyresgästerna har fått veta att ledningar ska läggas ned i marken och att stängsel skulle sättas upp, men inget om avverkningen.

Förutom att deras utemiljö har försvunnit utsätts de, enligt Arian, för buller till sent på kvällarna och dålig luft.

– Det är som att bo i ett helvete, säger han.

Tidningen berättade i september att ljudnivåerna ute på Årstafältet är för höga, därför förbjöd staden arbeten efter klockan 19. Det har ändrats nu, entreprenören har åter fått tillstånd att jobba till 22, men då längre ut på fältet.

Arian Shahsanami, Vallabo sedan 25 år tillbaka, har sin balkong rakt ut mot bygget av nya Årstafältet. "De har skövlat våra gårdar" säger han. Foto: Sacharias Källdén

Bygget av nya Årstafältet har kommit ända in på husfasaderna i Valla. Flera hyresgäster vill flytta därifrån och har försökt byta sin lägenhet, men spekulanter tackar nej på grund av bygget. Foto: Sacharias Källdén

När det gäller avverkningen säger Linnea Waldner, kommunikatör på exploateringskontoret som ansvarar för bygget på Årstafältet, att de har försökt hitta en annan plats att gräva ned ledningarna, men utan resultat, och att allt som nu tagits bort ska återställas.

– Vi borde självklart ha informerat de boende om att träd skulle tas ner i samband med detta. Det är en miss och vi ber om ursäkt, säger hon.

Det kan gå att ordna provisoriska lekplatser i området så länge, om det finns ett behov, tillägger hon.

Vill ha sänkt hyra

Husen närmast fältet ägs av Familjebostäder AB. De har sex fastigheter längs Sandfjärdsgatan (nr 16-72) med totalt 310 lägenheter. Hyresgäster i flera av husen planerar nu att gå ihop och kräva kompensation på grund stöket.

– Antingen att de sänker hyran under en period, eftersom vi har fått betydligt sämre boendemiljö, eller att de erbjuder oss några hyror gratis, säger Arian.

För att ha rätt till kompensation krävs att hyresgästen har ”men i nyttjandet”, alltså att man inte kunnat använda sin lägenhet på det sätt som är sagt, enligt Erica Lawesson, kommunikatör på Familjebostäder.

– Vi kommer i så fall att ta ställning till varje enskilt fall, säger hon.

Bygget på Årstafältet ska pågå till år 2024.      

Bygget på Årstafältet stöter redan på patrull

Två lekparker kommer att jämnas med marken. "Barnen undrar varför de är stängda, de brukar leka där efter förskola och fritids" säger en granne som bor i huset bredvid. Foto: Sacharias Källdén

Det här stör vi oss mest på hos grannen

Nyheter LISTA: Sakerna som skapar störst grann-ilska i Stockholm Irriterar du dig på dina grannar? Då är du långt ifrån ensam. Här är listan på vad flest personer ogillar med sina grannar.söndag 26/5 8:00

Nu är sommarens queerskejt igång i Söderort

Nyheter ✔ För alla ✔ Gratis utlån ✔ Coaching För tre år sedan startades tjejskejt, ett fredat rum som har vuxit enormt i popularitet sedan dess. Men något saknades, något för alla andra. Queerskejt växer nu fram i Högdalens skejtpark – och...fredag 24/5 16:06