MISS. I anmälan står det bland annat att anställda har signerat rutinlistor utan att utföra åtgärder såsom dusch, tvätt, städning och aktiviteter. Foto: Mostphotos

Allvarliga brister på gruppboende i Kista

Anställda som struntar i rutiner, sitter av tiden och brister i sitt bemötande. Allt enligt kvalitetschefen på ett gruppboendets, som nu har lex Sarah-anmält verksamheten.

  • Publicerad 15:42, 6 nov 2019

En gruppbostad i Kista för personer med funktionshinder, driven av Olivia omsorg, har anmält sig själva till Inspektionen för vård och omsorg. Anmälan är en så kallad lex Sarah-anmälan, gjord av Olivia omsorgs kvalitetschef Ingrid Sjöstrand-Möllborg.

Enligt anmälan har missförhållanden på gruppboendet pågått under en längre tid, och har bland annat inneburit att grundläggande hygien och dokumentation systematiskt har underlåtits och misskötts av vårdpersonalen. I anmälan står det bland annat att anställda har signerat rutinlistor utan att utföra åtgärder såsom dusch, tvätt, städning och aktiviteter.

– Vi gjorde anmälan för att vi ville skaka om i verksamheten, och markera att det här inte är okej. Det här är ett led i vårt kvalitetsarbete, säger Ingrid Sjöstrand-Möllborg. Hon fortsättter:

– Samtidigt vill jag poängtera att det här inte är några missförhållanden som innebär fara för liv och lem för de boende. Många i personalgruppen fungerar bra, men så finns det också några som inte gör det. Och ingen kedja är starkare än sin svagaste länk.

Gruppboendet har också inlett en rad åtgärder för att komma tillrätta med problemen.

– Vi tar det här på fullaste allvar och har redan tidigare genomfört flera åtgärder. Vi har genomfört utbildningsinsatser, både för ny och etablerad personal. Vi har allvarliga samtal med var och en i personalen. Vi kommer att dokumentera brister väldigt noggrant, och också göra en genomgång av rutiner och uppdrag. Vi får titta på om vi behöver bygga upp ett kontrollsystem, och kanske inleda en mentorsverksamhet, avslutar Ingrid Sjöstrand-Möllborg.

Klippt ur anmälan

"Man vet att detta pågått till och från under lång tid tillbaka. Avvikelserna har nu eskalerat",

"När chef och samordnare inte finns på plats missköter man sina ansvarsområden".

"Personalen pratar i privat telefon, sitter av tiden eller fokuserar på annat än brukarna som bor på gruppbostaden vilket bryter mot både värdegrund, uppdrag och anställningsavtal".

Gruppboendet är ett av sex gruppboenden som Olivia omsorg driver i Kista. "Det bör inte falla ngn skugga på de andra. Övriga är jättefina verksamheter som vi är väldigt stolta över", säger Ingrid Sjöstrand-Möllborg.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt