Signalparken med almarna till höger i bild. Foto: AJ Landskap AB

Almsjuka i park på Kungsholmen

Träd i Signalparken har nyligen huggits ner efter att man upptäckt att träden var smittade med almsjukan.

  • Publicerad 16:31, 26 feb 2020

Dungen av almträd som var central i Signalparken i stadsdelen Marieberg på Kungsholmen har nu tagits bort efter att träden smittats av almsjukan.

– Vi kommer rusta upp parken under sommaren och då plantera nya träd, men det blir inte almar, säger Helena Åkerlindh, parkingenjör på Kungsholmen/Norrmalms stadsdelsförvaltning.

Enligt Trafikkontoret har färre träd smittats i år än tidigare år. På Kungsholmen smittades 18 träd efter inventariet förra sommaren och totalt 250 träd i hela Stockholm.

– Tidigare år har det ibland handlar om nästan 400 träd, säger Erik Söderberg, kommunikatör på Trafikkontoret.

Det finns också vaccin för att rädda almarna men det kräver att man varje år injicerar träden, något som bland annat gjordes efter insjuknandet av almarna i skogskyrkogården i december 2019.

Almsjuka på Skogskyrkogården – nu ska ett  träd fällas

Almsjukan

Almar i hela världen har drabbats av den svampsjukdom som orsakas av svampen Ophiostoma ulmi. Sjukdomen sprids framförallt genom skalbaggar, de så kallade almsplintborrarna. Svampen blockerar vatten och näring så att träden vissnar och dör. Förloppet av sjukdomen går snabbt, bara efter ett par veckor kan man se vissnade grenar på de sjuka träden.

Fakta: Trädmästarna, Skogsstyrelsen och skogsaktuellt.se

Visa merVisa mindre