Siktar högre. Daniel Höglanders restaurang Aloë i Älvsjö får en andra stjärna i den kända Michelin-guiden och blir en av Sveriges fem inrättningar med två stjärnor. "Nu siktar vi på stjärna nummer tre." Foto: Sacharias Källdén

Aloë i Älvsjö får sin andra Michelinstjärna

Älvsjö-restaurangen fick i måndags sin andra Michelin-stjärna och sällar sig till en liten skara i Sverige med två stjärnor. "Nu börjar jakten på stjärna nummer tre", säger Daniel Höglander.

  • Publicerad 11:46, 20 feb 2020

– Vad det betyder? Vad betyder det inte? En sån stjärna har många olika lager och nyanser. Främst är det ett kvitto på att vi gjort rätt. Vi har trott på vår produkt och kört på, trots att många tvivlat. Inte minst i branschen. Helst ska man ju inte sticka ut hakan och ha ambitioner. Det är kul att vi kan bevisa motsatsen nu, säger Daniel Höglander, kock och delägare i Aloë.

Aloë ligger i ett ombyggt bostadshus i villaområdet Älvsjö. Restaurangen drivs och ägs av Daniel Höglander tillsammans med Niclas Jönsson. De startade restaurangen med just ambitionen att få tre stjärnor i Michelinguiden. Förra året fick den sin första stjärna och nu alltså nummer två.

– Jag tycker att man har ett ansvar mot sig själv, mot sina gäster och mot sin personal att alltid sträva efter att bli bättre och utvecklas, att förnya sig. Annars kan man bara vara svensk och nöja sig. Det är ju inte kul, säger Daniel Höglander.

"På rätt väg"

Som en av fem restauranger i Sverige har Aloë nu två stjärnor. Totalt i världen finns 271 restauranger med två stjärnor.

– En stjärna betyder att det är ett excellent kök, två att det är värt en omväg och tre att det är värt en resa. Nu ska vi jobba mot vår tredje, säger Daniel Höglander.

Vad är det som krävs för att få tre?

– Det är det egentligen ingen som vet. Det handlar om att förfina produkten som vi har. Vi är på rätt väg. Efter den första stjärnan så stängde vi ned och funderade på hur kan vi göra det här lite bättre, hur kan vi göra allting mer exakt och skapa en unik upplevelse. Vi gör samma sak nu och försöker lyfta allt en nivå till. Nu är vi inne på rätt väg, det vet vi.