Skridskokung. Warren Wanyoike åker från Märsta till Kungsträdgården varje dag efter skolan. Foto: Sacharias Källdén

Älskad skridskobana lockar hela Stockholm

Nu är skridskosäsongen definitivt igång – åtminstone i Kungsträdgården. Vi besökte isbanan som får folk att snöra på sig skridskorna mitt i City.

  • Publicerad 12:10, 28 nov 2018

Foto: Sacharias Källdén

Anna-Louisa Lindberg och Mona Wolf är studenter på Stockholms universitet. Det här är första gången de snörar på sig skridskorna för säsongen.

– Vi gillar att åka och dessutom är det gratis när man tar med sig egna skridskor, säger Anna-Louisa som kommer från Uppsala.

Mona, från Tyskland, gillar julstämningen i Kungsträdgården.

– Och det kommer att bli ännu mer ju närmare jul vi kommer, säger hon.

Foto: Sacharias Källdén

Andrea Brilé och sexåriga dottern Stella har med sig pannkakor och varm choklad.

– Vi har åkt hit från Sundbyberg och tycker det är är jättemysigt med musiken och ljuset. Vi har här i lördags också, då var det knökfullt. Men nu är det lugnt, vilket är skönt när man inte är så duktig på att åka, säger Andrea som egentligen bara saknar en sak.

– Det vore bra om det fanns en kiosk där man kunde handla fika.

Foto: Sacharias Källdén

Mikael Zetterström, ispersonal, hyr ut skridskor till den som inte har egna med sig. Han säger att det var lite kämpigt att få till isen på grund av värmen, men nu är den igång.

– Ni skulle varit här i helgen, då var det fullt på isen. Det är verkligen alla typer av människor som kommer hit, även om det är mer barnfamiljer under helgerna. Bara det blir finare väder och kommer lite snö så kommer ännu fler hitta hit. Jag tror många gillar att isen ligger mitt i stan och att de tycker det är kul att åka till city och åka skridskor.

Foto: Sacharias Källdén

Warren Wanyoike rör sig med snabbt över isen.

– Jag åker hit från Märsta typ varje dag efter skolan. Jag träffar mycket folk och har fått nya kompisar här. Många vill ta bilder på mig när jag åker. Jag började med skridskor förra vintern och innan dess åkte jag inlines. Ofta är jag här till sent på kvällen med mina vänner. En gång var jag här till två på natten. Det kan vara lite kallt, men man blir varm av att röra på sig.

Kungsträdgården när mörkret har lagt sig. Foto: Sacharias Källdén