Volymer. Nyligen köpte han en lägenhet fylld av leksaker, dockor och nallar. "När det blir sådana här volymer, då är jag upphetsad i bilen", säger han. Foto: Mikael Andersson

Älskade klenoder får nytt andrahandsliv

Vad händer med dina prylar när du dör? Många av oss tycker att vi har för mycket, och när en anhörig går bort blir det många saker att ta hand om. Richard Sjöberg ger gamla prylar nytt liv i sin butik i Brottby.

  • Publicerad 15:24, 28 feb 2020

Richard Sjöberg får gå ett varv och plocka upp gamla Barbiedockor som ligger utspridda som höstlöv på golvet. Kunden innan hade en fluffig och nyfiken hund som tydligen passade på att utforska utbudet av leksaker. Vanligtvis har han bara öppet på helgerna, men han är ofta här i lokalen till vardags och plockar ändå. 

Älskad loppis vann pris på återvinningsgala

– Jag gör det här för att allting ska gå tillbaka till marknaden. Med tanke på hur mycket som finns begagnat på marknaden så behöver vi inte köpa mer nytt. Jag anser att vi behöver det här för klimatet och världen, säger han. 

Köper gamla hem

På stora Karby gård ligger antikbutiken Novaretro, som Richard Sjöberg har drivit i fem års tid. Det är precis nyöppnat efter en två månader lång renovering. Lokalen är breddfylld av alltifrån tavlor och leksaker till porslin och en del högst oklara ting. En stor andel av grejerna hittar han genom att köpa upp och rensa ur dödsbon. Totalt köper han in ett 50-tal hem om året, varav två till tio flyttkartonger per hem hamnar här i butiken. Resten skänks till välgörenhet och loppisar.

Gunilla lägger inte loppisen på hyllan

– Det är 99 procent positivt, man kramas och tackar. Det finns också sorg och det får man bemöta med ödmjukhet. Då handlar det om att stiga in med värdighet och lugn. Jag har lärt mig mer om livet och tar inte saker lika hårt, säger han. 

Klassiker. Tidigare under dagen kom det in en hög figurer av formgivare Lisa Larson. "Hälften av dem kommer vara borta på söndag", säger Richard Sjöberg. Foto: Mikael Andersson

Inget som heter skräp

Ingenting är skräp, för det finns inget som heter skräp. Det är grundinställningen när han hanterar ett dödsbo. Men ett par gånger om åren hittar han det motsatta: De stora fynden för de stora pengarna. Men det innebär inte att han vill lura sörjande släktingar på gömda skatter. 

Här fyndar du i Upplands Väsby

– Nej, jag vill sova gott på nätterna. Om jag hittar något av värde när jag värderar som inte kunden vet om, från 5 000 och uppåt, så får jag och säljarna 50 procent vardera. Den garantin har jag, och det är för att de ska slippa leta igenom allt själva, säger han. 

Inte bara hem

En kvinna kikar in, hon bor i närheten och håller på att flytta. Är Richard intresserad av lite prylar? Jodå, han svarar att han kommer förbi lite senare. Det är inte allt i butiken som kommer från dödsbon. Just i dag har han fått in ett parti Lisa Larson-skulpturer. Några får prislappar och hamnar på ett bord nära kassan. Några figurer har han redan hunnit plockat undan, de är förmodligen lite ovanligare och ska läggas upp på Tradera i stället.

– I bland kommer det människor och försöker berätta för mig vad det är jag har. Men det vill jag inte höra på, det får ni hålla för er själva, säger han och skrattar.

Prylar. Leksaker trängs med designklassiker från Gustavsbergs porslin. "Jag vill att det ska vara breddfyllt här inne", säger Richard Sjöberg. Foto: Mikael Andersson

Återbruk. Nallar och småleksaker, allt behöver inte vara antikt för att kunna säljas i butiken. Foto: Mikael Andersson

Hitta hit

Adress: Stora Karby Gård i Brottby

Öppettider: Lördagar och söndagar 10–15.

Yoga i Mariannes mongoltält ska ge hundarna nya krafter

Nyheter Stämning. ”Det är som en annan värld när man kommer in” Tillsammans med sin brevbärare har Marianne Nordahl byggt upp ett nomadtält från Mongoliet i utkanten av Vallentuna. Här håller hon kurser i hundyoga för alla som är intresserade.fredag 3/4 16:51

Tomas gjorde en bucketlist – och blev svensk "på riktigt"

Nyheter ✔Fjällvandra ✔Midnattssol ✔Bada isvak ✔Se på ishockey För ett år sedan tog engelsmannen Tomas Spragg Nilsson på sig uppdraget att uppleva så mycket svenskt som möjligt innan han fick sitt medborgarskap. Snart släpper han en bok om sina upplevelser.fredag 3/4 16:00
Stockholm Direkt