Anna Johansson på Tibble gymnasium. Foto: Hege Hellström

Älskade läraren på Tibble: "Krävs disciplin inom teater"

Före detta elever till teaterläraren Anna Johansson på Tibble gymnasium tipsade oss om att hon kan vara Täbys bästa lärare. Vi åkte till plugget och pratade lärarroll och teater.

  • Publicerad 11:38, 13 dec 2017

”Jag har jobbat i snart 25 år med teater, jag har gjort mina 10 000 timmar, jag kan mitt ämne. Sedan är jag tydlig och ingen kappvändare.

Det tar tid för eleverna att förstå hur man jobbar med teaterämnet, det kräver disciplin. Efter vår utbildning ska eleverna vara redo att söka till scenskolan eller danshögskolan.

Under vår stora slutproduktion arbetar jag som regissör, med kollegorna Micke Littvold och Malin Stenholm. Vi arbetar med människor i branschen, mask och scenografi från Göta Lejon. I år blir det en High School Musical med premiär i april. Det är galet vad många som ser våra föreställningar, det har blivit en tradition att gå. Vi har två damer som kommit in under 20 års tid; ”god dag, nu är vi här”. Teater är fantastiskt, alla möts, en 10-åring och en 85-åring, och det är ljuvligt.

LÄS ÄVEN: Täbyelever gör musikal av filmsuccé

Personligt

Namn: Anna Johansson.

Ålder: 49 år.

Gör: Teaterlärare på Tibble, och regissör.

Familj: Man och en tioårig dotter.

Bor: På Lovön, Drottningholm. ”Jag har alltid haft långt till jobbet, tiden på bussen blir en stund att reflektera.”

Har alltid i kylskåpet: Ägg! Jag kokar dem, gör äggröra eller en god sockerkaka.

För att bli bra på teater tror många att man måste leverera en massa känslor. Men du ska ha en stor analytisk förmåga. Och det är inte känslan utan situationen som leder oss framåt. "Vad är det jag vill?" Så börjar agerandet. När man får grepp om det är det som att en hel värld öppnar sig.

Man behöver veta att jag vill säga något allvarligt till dig på fiket, och du vill säga något till mig. Snarare än ”jag ska vara arg”.

Många av våra elever har gått vidare. Som Emma Peters i Grotesco, Annika Herlitz som gör Elsa i Frost och Andreas Wilson som spelat i Ondskan. Jag har ju sett att de är bra hela tiden så det förvånar mig inte, men det som förvånar är: ”hon är 30 nu". Jag är Facebook-vän med många gamla elever. Vi försöker ta en fika ibland"

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15

Stort pådrag i Enebyberg – helikopter och fyra polisbilar

Nyheter Fick larm 23.50 En helikopter och fyra polisbilar åkte under natten på ett inbrottslarm i Enebyberg. Trots stort pådrag lyckades man inte få tag i gärningspersonen.fredag 6/7 10:52

Vi är stockholm