Grova märken syns i det kvarvarande stenblocket som hunden brukar sitta på. Foto: Stockholm konst, Elinor Karlin

Älskade statyn saknas i parken på Östermalm

Bronshunden har suttit fint i Gustav Adolfsparken i över 20 år. Men i morse kunde konstälskare konstatera att hunden lös med sin frånvaro – tillsammans med halva sockeln. Men det finns en anledning till frånvaron, avslöjar chefen för Stockholm konst.

  • Publicerad 15:21, 24 okt 2019

Ända sedan 1997 har en boxer i brons prytt sin plats i Gustav Adolfsparken. Fram tills i dag. I morse gjorde en Östermalmsbo som vill vara anonym den chockartade upptäckten att hunden saknades. 

– Det är jättetrist, hunden har suttit där i många år. Jag ser den varje dag när jag promenerar med min egen hund, säger hon. 

Och frånvaron av hunden kan väcka en del frågor. Kvar finns endast ett stympat stenblock, med grova skärmärken. Östermalmsbons första ingivelse var att hunden skulle ha blivit stulen. Men Stockholm Konst, som ansvarar för skulpturen, kommer med lugnande besked: Vovven är bara inne på reparation. 

– Skulpturen är borttagen för att sockeln ska bytas ut. Skicket framgår av bilderna, skriver Stefan Hagdahl, chef för Stockholm konst. 

Planen är att arbetet ska vara färdigt innan vintern, ett besked som vår Östermalmsbo tar emot med glädje. 

– Nu blev jag jätteglad! Jag saknar den här hunden. Man ser ofta barn som klappar den, ibland har den en mössa på sig och ibland har den blommor, säger hon. 

Boxern skapades 1997 av konstnären Torsten Fridh och donerades då av en anonym man, till minne av hans hustru Greta, “hundarnas vän”.