Älskvärt vansinne på åtta hjul

Under den här reportageserien har jag hunnit med att testa på allt från konståkning och MMA till lerduveskytte och truppgymnastik. Men undrar om jag nu inte gjort min tuffaste utmaning hittills – en timme i Bergvretenhallen tillsammans med Rollerderby-spelarna ”Paina Colada”, ”Yolo” och ”Bombshell”.

  • Publicerad 11:54, 7 maj 2019

Tillsammans utgör trion en del av den nybildade föreningen Monkey Wrench Rollers i Enköping.

När de inte har rullskridskorna på sig heter de Jenny Green, Veronika Larsson och Sanna Valapuro. Och nu söker trion nya spelare till sitt nystartade lag.

På tisdag den 7 maj mellan klockan 18:30 och 20.00 kommer Monkey Wrench Rollers att ha en prova-på-kväll i S:t Ilians sporthall.

– Det är en tjejsport i första hand. Men det är många killar som har börjat spela och det finns ett par kill-­­lag i Sverige. Och till Monkey Wrench Rollers söker vi både tjejer och killar, säger Jenny Green.

På Bergvretshallens golv har trion markerat ut en ovalbana.

Jag sätter på mig ett par lånade rullskridskor på fötterna, och skydd på handlederna, armbågarna och en hjälm på huvudet. Och redan efter första skäret håller jag på att falla. Innan jag fick på mig rullskridskorna halvskröt jag att jag har spelat en del inline hockey under mina ungdomsår. Det får jag snabbt äta upp.
Det tar säkert en kvart, och fyra fem vurpor, innan jag vågar få upp lite fart runt banan. Och till slut får jag lite kläm på åkningen i alla fall. Men Roller derby är en fullkontaktsport.

Under en särkilt snitslad sektion av ovalbanan finns ett poängområde där varje femmannalags ”jammer” tar poäng genom att passera. Men det är sannerligen inte lätt. I området står motståndarlagets ”blockers” i en klunga och gör allt för att jammern inte ska kunna passera.

– Nu har du två minuter på dig att passera oss, säger Veronika efter att hon tillsammans med Jenny och Sanna har barrikaderat sig i poängområdet, fast beslutna att inte släppa igenom mig.

Jag har fullt upp med att hålla mig på benen. Samtidigt försöker jag knuffa, putta och finta mig runt trion. Jag ramlar varje gång eller så råkar jag ta ett skär utanför banmarkeringen och tvingas börja om. Men efter lite tips från mina ödmjuka motspelare och makalöst mycket vilja lyckas jag passera. Svetten sprutar, och jag är helt slut i kroppen, men jag vill bara ha mer.
Det här är en heltokig, regeltung och en på flera sätt komplicerad sport, men jag gillar den redan. Det är vansinnigt roligt. Och jag vill testa den igen. Vi ses kanske i S:t Ilianhallen på tisdag.

Foto: Olle Wikström

Roller derby är en fullkontaktsport som utövas på rullskridskor. Sporten går ut på att utövarna, uppdelade i två lag, kör på en oval inomhusbana och poäng delas ut till en spelare (jammern, märkt med en stjärna på hjälmen) som kör förbi varje medlem (blockers) av motståndarlaget. Blockers uppgift är att blockera vägen för motståndarlagets jammer och hjälpa sin egen jammer att lättare komma förbi. Detta görs med hjälp av olika strategier. Laget med flest poäng vid matchens slut har vunnit.

Visa merVisa mindre

Vill du testa ­Roller derby?

Tisdagen den 7 maj mellan klockan 18.30 och 20.00 kommer Monkey Wrench Rollers att ha en prova-på-kväll i S:t Ilians sporthall. Klubben nås på mwrollers@gmail.com.

BLÅLJUSRAPPORT: Inbrott, bedrägeri och försök till misshandel

Nyheter Visst undrar man ibland? Vem är det som kan försöka lura en 88-årig kvinna på pengar, vem drar kniv för att man är osams, vem gör inbrott hos hembygdsföreningen?måndag 21/9 10:27