Alvik hottas upp med gatukonst

Gråa och trista husfasader? Nej tack. Genom projektet Art made this har fyra konstnärer fått sätta färg på en trist lastkaj i Alvik.

  • Publicerad 11:52, 2 nov 2017

Mitt mål är att det ska vara ögongodis för de flesta

– Mitt mål är att det ska vara ögongodis för de flesta, alla ska hitta något i sin egen smak.

Det säger kreatören Ali Davoodi som sedan tre år tillbaka har konstsamarbetet Art made this tillsammans med fastighetsbolaget Vasakronan. I det tilldelas ett antal kvinnliga konstnärer ett fasadparti, en dörr eller till exempel ett elskåp i olika svenska städer för att sätta sin egen prägel.

Vill väcka känslor

I Bromma har fyra konstnärer i år fått en lastkaj på Gustavslundsvägen i Alvik att hotta upp. En av dem är Beckmansstudenten Kitty Schumacher som målat om en dörr. Den har fyllts av verket "Egon" – en manlig figur i lila klackskor och blåa handskar med en orm slingrandes runt kroppen.

– Jag kände jag att jag ville måla nåt som kanske står i kontrast till det man ser på gatan i vanliga fall. Och med mitt motiv ville jag visa nåt som bryter mot traditionella könsnormer, säger hon.

Med konsten vill Kitty Schumacher väcka känslor hos de som passerar den.

– Jag hoppas att det kan bidra med lite glädje kanske och provocera någon som behöver provoceras. Men sen är det väl alltid kul med lite färg i offentliga rum framförallt på det som annars är en ganska klassisk, trist industriingång, säger hon.

Annorlunda. "Jag kände jag att jag ville måla nåt som kanske står i kontrast till det man ser på gatan i vanliga fall", säger konstnären Kitty Schumacher. Foto: Mikael Andersson

Gatukonst accepterat

Konstnärerna har fått mer eller mindre fria tyglar, bara med en enstaka riktlinje.

– Så länge det inte är politiskt eller kränkande. Men vi har inte stött på några problem med det ännu, säger Ali Davoodi.

Inom ramen för projektet har alla konstnärer fått betalt för sin konst som även kommer belysas och förses med informationsskyltar.

22 år som konstlärare på Beckomberga: "Mitt i allt fanns en äkthet"

Under hösten har projektet pågått i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala. Totalt ansökte 580 konstnärer om att få delta. 34 valdes ut.

Varför uppfattas inte det här som klotter?

– Det är inte upp till mig att säga det. Jag trodde att det skulle vara mer motstånd, att folk skulle fråga varför man gör det här. Men på något sätt blir det en större acceptans när det är godkänt. Kanske har tiderna förändrats också, säger Ali Davoodi.

Nya husen i Stora mossen säljs in med graffiti och street-känsla

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nej – Midsommarfirandet är inte hotat

Falskt rykte rör upp känslor i Norra Ängby Enligt ett Facebook-inlägg från Norra Ängby Trädgårdsstadsförening såg det traditionsenliga midsommarfirandet i Björklunds Hage ut att vara hotat. Men så allvarligt är inte läget, menar Carola...torsdag 21/6 13:26

Ge dig ut på sjön – utan egen båt

Sjölivet i Västerort och Järfälla som inte kostar skjortan En av alla fördelar med att bo i Västerort och Järfälla sommartid är såklart närheten till Mälaren. Stranden i all ära men ibland vill man kanske njuta av sjön utan att behöva hoppa i plurret. Här är...torsdag 21/6 12:42