Matlagning. Adam Hallberg, 45, är den dolda kändisen i Älvsjö som har vunnit matlagnings-VM i lag. Till vardags arbetar han för Fazer. Foto: Privat

Älvsjöbo är världsmästare i matlagning

Hallå där Älvsjöbon Adam Hallberg, 45, som nyligen vann guld i Culinary World Cups storköksklass, eller matlagnings-VM för lag, som det benämns i folkmun. Vad har hänt sedan dess?

  • Publicerad 19:07, 28 feb 2019

– Vi har varit på en inspirationsresa i London tillsammans med teamet. Det är en inspirerande stad, lilla New York, och vi fick mycket inspiration från street food. Vi har också frossat på en och annan enstjärnig krog, där jag fick kanske det bästa inom det kinesiska köket jag har ätit, en avsmakning på 14 rätter.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vad är ditt tidigaste matminne?

– Det är nog min mormors mat. Jag är uppväxt i Östergötland och där hade vi mycket husmanskost. Mormor har varit en inspirationskälla med inläggninar och hur man skördade och tog till vara på allt, både hon och morfar. Men många glada matminnen.

Vad lagar du till familjen en vanlig fredagskväll?

– Vi är duktiga på att äta mat med goda grönsaker till. Men en fredagskväll brukar vi kunna festa till det med moules marinère – vinångade musslor med grädde och vitlök och lite sådant.

Temat för matlagnings-VM var "No food waste". Hur arbetar du med detta sedan tävlingen?

– Man tänkte på ett annat sätt. Man tar vara på allt på ett effektivare sätt. Jag verkar som köksmästare och använder gärna saker som man av bekvämlighet kanske annars kastar. Skal kan man till exempel fritera eller använda i bröd.

Blir du någonsin igenkänd sedan vinsten?

– Inte direkt. Vänner och familj gläds förstås otroligt mycket, och många andra kockar som siktar på guld vill ha mentorskap och binda kontakter. Men inte på stan.

Vad har du på gång just nu?

– Jag använde rökspån i tävlingen för att röka mussla och torsk. Spånet har jag nu utvecklat på ett skandinaviskt vis och hoppas kunna utveckla det vidare och sedan släppa det på marknaden. Äppelblommorna som ingår i rökspånet har grannar på Vältstigen i Älvsjö bidragit med.