Idéspruta. Charlotta Rosenström vill ha ett Kulturhus i Älvsjö, och tycker sig ha hittat platsen. Foto: Jannie Flodman

Älvsjöbo pekar ut platsen för nytt kulturhus

Älvsjöbon Charlotta Rosenström tror sig ha hittat platsen för ett efterlängtat kulturhus i Älvsjö. Och hennes nya medborgarförslag möts av positiva tongångar från politikerna.

  • Publicerad 11:50, 9 jan 2019

Det är i det gamla industriområdet vid Kabelverket som en övergiven tegellokal kallad Panncentralen öppnar upp för idéer. Efter att Charlotta Rosenström, som bott i Älvsjö i sju år, fått nys om platsen så tycker hon saken är glasklar: här ska det bli ett kulturhus!

– Det behövs verkligen. En mötesplats för människor i stil med den i Östberga. Det är dessutom en stadsdel som växer i närheten av den här platsen i och med nya Älvsjöstaden, säger Charlotta Rosenström och nämner bibliotek, öppen förskola och konsertlokal som sådant som kan ta plats i den rymliga men nedgångna lokalen.

Kultur som en viktig sak i livet och samhället är självklar sak för henne. Hon är själv utbildad operasångerska och har sysslat med musik i olika former hela livet. Hon ser dessutom ett kulturhus som en kraft mot rädslan.

– Vi har ett behov av trygghet och gemenskap. Idag finns mycket rädsla både hos yngre och äldre, säger hon.

Frågan om ett kulturhus är på intet sätt ny. Redan 2015 lanserade den tidigare alliansen förslaget och Moderaterna gick på val med löfte om ett kulturhus. Därför är den nya grönblå majoritetens ordförande Johan Nilsson (M) föga förvånande positiv till medborgarförslaget.

– Jag välkomnar det och ser det som en puff på oss politiker i rätt riktning. Det saknas en naturlig mötesplats i stadsdelen, säger han.

Just den här platsen är han dock inte säker på är optimal i ett förstaläge.

– Det är något för förvaltningen att utreda först och främst. Men som jag ser det är det en mångmiljonprojekt att göra den här lokalen till ett kulturhus, och ska det ske måste andra aktörer än bara stadsdelen gå in med pengar. Dessutom ligger den kanske helt centralt. Men jag delar intentionen och tycker att det är en häftig lokal, säger Johan Nilsson.

Från oppositionspartiet Socialdemokraterna är inställningen positiv. Och även där vill man avvakta utredning från tjänstemännen på stadsdelsförvaltningen innan man pekar på någon särskild plats.

– Vårt parti har drivit idén om ett kulturhus länge. Jag hoppas nu att det görs ordentligt i och med att det var ett av Moderaternas stora vallöften. Nu har ju kulturbudgeten gått ner, och jag tror att det behövs pengar från staden centralt för att kunna göra det bra. Men vem vet, de kanske har ett ess i rockärmen? säger Stefan Johansson (S), vice ordförande Älvsjö stadsdelsnämnd.