Vinnare. Amanda Lindqvist, från Enköping, är Lidls Mästare 2019. Foto: Lidl

Amanda blev bästa matlagaren

En parmesanpanerad kycklingfilé toppad med gårdagens rester fick Enköpingsbon Amanda Lindqvist att gå hela vägen i rikstäckande mattävling. – Det är så himla kul, säger vinnaren.

  • Publicerad 12:56, 21 maj 2019

... Jag lyckades behålla lugnet och koncentrationen.

För andra året i rad arrangerade matvarukedjan Lidl en instagramtävling för amatörkockar, i samband med Tv4:s tittarsuccé Sveriges Mästerkock. Totalt deltog 406 personer. Dessa gallrades sedan ut tills dess att bara fyra matlagare. En av dem var Amanda Lindqvist från Enköping. Och med både en basilikagnocchi, revbensspjäll och en parmesanpanerad kycklingfilé som föll juryn i smaken tog Amanda hem hela tävlingen.

– Det är så himla kul. Vi spelade ju in programmet för ungefär en månad sedan, så det var skönt att äntligen få berätta att man vunnit, säger Amanda Lindqvist, som till vardags arbetar som jobbar i köket på Lärlingens förskola i Enköping.

Så barnen har en prisad kokerska i köket nu alltså?
– Hehe... precis. Det känns som de är nöjda med mig. Utmaningen är att få dem att äta mer grönsaker bara, säger Amanda och skrattar.

Tävlingen har lite överraskande gett Amanda blodad tand. Hon älskar att laga mat, men enligt henne själv har hon alldeles för lätt för att bli nervös. Men under tävlingen lyckades hon hålla nerverna i schack.
– Jag är väldigt nervöst lagd. Hemma i köket kan jag spilla och tappa grejer, därför blev jag chockad över att jag lyckades behålla lugnet och koncentrationen under tävlingen, trots att allt filmades, berättar hon.

Kan det bli fler tävlingar?
– Jag har inte alltid haft superbra självförtroende, men nu när det gick så bra och jag fick höra av juryn att jag var väldigt smaksäker så har jag förstått att min mat duger. Så det kan nog bli någon tävling till, säger Amanda.

Har du någon paradrätt du själv gärna bjuder på?
– Det där är så himla svårt. Jag gillar att testa nya saker, så jag lagar sällan samma sak flera gånger. Men pill pill de gambas (räkor i vitlök) kanske, den har flera sagt att de vill äta när de kommer på besök, säger hon och tillägger:
– Men som sagt jag gillar att laga lite olika maträtter. När min sambo vill ha korv stroganoff så vill jag ofta ha någonting annat, säger hon.

Men om du ändå gör en stroganoff så blir det med en asiatiskt touch då eller?
– Hehe lite så... avslutar Amanda med ett skratt.

Foto: Privat

Så tänkte juryn

Juryn som bestod av kocken Fredrik ”Frallan” Rosell och Anna Andersson, hållbarhetsansvarig Inköp på Lidl, bedömde rätterna i tävlingen utifrån såväl utförande som smak, kreativitet och uppläggning.
– Amanda imponerade stort, hon tog inte bara vara på resterna på ett smart sätt utan presterade dessutom klockrena smaker hela vägen, säger Fredrik ”Frallan” Rosell.

Amanda Lindqvist

Ålder: 26
Bor: Enköping
Jobbar: Lärlingens förskola, Måltidsservice, Enköpings kommun.
Driver bloggen tasteforus.blogspot.com/.

Yxjakt på Rådmansgatan

Nyheter Två män anhölls tidigt på söndagens morgon, misstänkta för grovt olaga hot. Beväpnade med yxa jagade de tre andra män genom delar av centrala Enköping.söndag 22/9 9:24

Blåljus: inbrott, misshandel och bilförare drogmisstänkta

Nyheter Det var varit ett dygn som liknar många andra helger i Enköping. Någon kör med droger i kroppen, en cykel och en mobiltelefon stjäls ett inbrott anmäls. Här är Blåljus lördag:lördag 21/9 10:57