Amerikansk metod stoppar bävern i Danderyd

Bävrar i naturen är det nog många som vill se – men inte de översvämningar som djuren orsakar. I Danderyd har man löst det här med en amerikansk metod som stoppar dammbyggen.

  • Publicerad 11:28, 28 mar 2019

– Kommunen försöker kompromissa, så att bävern kan vara aktiv utan att det påverkar omgivningen, säger Lasse Wiqvist, naturvårdare på Järva trädvårdscenter.

Ja, för bävrarna gör en hel del påverkan på naturen i Danderyd när de arbetar fram sina dammar – något som man nu sätter in en metod för att förhindra.

Det handlar om långa burar som läggs ut i vattendragen, som gör att bävrarna inte kommer åt att dämma upp.

– Vi har använt gabionburar, sådana som man normalt sett använder när man bygger fuskmurar, man fyller burarna med sten inuti, säger Lasse Wiqvist.

Burarna fylls dock inte med sten som de gör när man använder dem som murar – och de ska alltså inte fånga in bävrarna. I Danderyd finns burarna i sjösystemet där Ekebysjön och Noraån ingår.

– En ny bäverbur finns vid Klockare Malms väg precis efter utloppet från kulverten under E18. Vi har också burar där Noraån rinner ut i Borgenviken, och precis vid utloppet från Ekebysjön, berättar kommunekolog Karin Lönnberg.

Anledningen till att burarna fungerar så bra, är på grund av att bävern vill bygga dammen där vattnet rinner.

– Bävern triggas att bygga när den hör porlande vatten. När vi lägger de långa burarna förstår den inte att den ska dämma upp vid ändarna, säger Karin Lönnberg.

Det är fjärde året som kommunen använder sig av det här systemet, som kommer från USA.

– I USA hade man jagat dem och insåg att det ekologiska systemet förändrades när bävern försvann. Våtmarker torkade ut, och man insåg att det var viktigt att få tillbaka bävern. Man ville hitta en lösning som skulle fungera med människor, säger Lasse Wiqvist.

Bävern dämmer för att det ska bli lättare att hämta kvistar och bark till sitt bo; ett översvämmat område blir som en sorts vattenväg.

– Bävern fäller träd och gnager av kvistar och stamdelar. Det blir lättare att flotta om de har ett dämme som svämmar över naturen, förklarar Lasse Wiqvist.

Klarar sig bävern utan att dämma?

– Eftersom bävern finns kvar och inte flyttar kan den ändå leva med att inte få dämma upp vissa områden. De försöker dämma ett tag och när det inte går ger de upp till slut, säger Karin Lönnberg.

Bäverburar. Men de är inte till för att fånga bäver, utan för att hindra dem från att bygga dämmen. Foto: Järva trädvårdscenter

Gnagare. Bäverns gnagarjobb kan orsaka översvämningar. Foto: Most Photos

I strömmen. Så här ser det ut vid Noraån. Foto: Danderyds kommun

QUIZ: Hur bra koll har du på rondellerna i Norrort?

Nyheter ✓Platserna ✓Stilarna ✓Reglerna ✓Byggprojekten Ska du ut och köra i Norrortstrafiken kan du knappast undgå dem – rondellerna. Men vad har du lagt på minnet om dem? Minst fem rätt, annars får du ta bussen istället!fredag 14/6 16:59

Häng med en timme på playan i Näsaäng

Nyheter Vi tog tempen på Täbybadarna Häng på en timme på beachen! I vår artikelserie ”En timme i” hänger vi runt i en timme och fångar det som händer. Den här gången landade vi i Näsaäng och träffade badande barn och kitesurfare.fredag 14/6 16:53
Stockholm Direkt