Ståupptjejer. Stand up-komikern Ami Hallberg Pauli kör humorshowen Ladies fight med bland andra Gudrun Schyman, Bianca & Tiffany Kronlöf, Annika Lantz och Moa Svan i vår. Foto: Agnes Stuber

Ami kämpar för kvinnors komik

Söderbon och stand up-komikern Ami Hallberg Pauli tröttnade på efterbliven ölklubbsgemenskap. Nu drar hennes kamp för kvinnliga komiker storpublik.

  • Publicerad 09:41, 26 jan 2015

Du drog igång konceptet Ladies fight, en humorfestival med roliga kvinnor och en passning till Ladies night. Varför?

– Ladies night med fem dudes i en hockeyarena marknadsförde sig ju som ”årets roligaste tjejkväll” och jag och Sara Andersson som också var med från början kände att ”fan, så kan det bara inte vara”. I stand up-världen lever det fortfarande kvar en gammal attityd om att “tjejer är inte roliga” och det ville jag bestrida.

Maria Sveland skrev i Dagens Etc att ”svenska komiker och ståuppare är en anal mansklubb för inbördes beundran”, håller du med?

– Det finns strålande exempel på motsatsen som Özz Nujen till exempel men ibland kan det kännas lite som den ölklubb som Maria Sveland beskriver. De har sin gemenskap och tycker att ”vad då, det är ju bara att gå upp och ta micken”. De är många gånger omedvetna om sin egen makt.

Samtidigt finns det ju briljanta kvinnor som är roliga. Finns det en risk att de osynliggörs ännu mer när humorscenen ständigt beskrivs som männens arena?

– Ja, det är därför Ladies fight är så viktigt. Det finns ett helt gäng kvinnor som håller på och är jätteroliga. Vi vill skapa fler plattformar för kvinnor och hjälpa dem framåt.

Du har varit i branschen ett bra tag, blir det bättre?

– Ja, men det går lite långsamt. Jag fick svaret från någon som inte ville vara med i showen att hon inte ville bli stämplad som ”kvinnlig komiker” utan bara vara komiker punkt slut. Och det är ju målet men eftersom många fortfarande inte ser problemet så tycker jag att vi behöver fokusera på just kvinnliga komiker. Jag tror att humorn kommer vara sista utposten som spränger taket. Den dagen en kvinnlig komiker som gör en halvdan halka-på-bananskal-sketch också får åka ut på turné tror jag vi lever i ett jämställt samhälle.

Förra vårens omgång av Ladeis fight blev en publiksuccé. Hur skönt var det att motbevisa Mårten Andersson som hävdat att det är hopplöst att boka kvinnor för att de inte säljer?

– Jag satte ju inte upp Ladies fight för att motbevisa Mårten men det är klart att det var urkul att så många kom! Och sen att SVT sa ja till att sända showen! Det tyder på att det är många som vill se kvinnliga komiker.

Ladies fight har också fått kritik från en Expressenskribent som tyckte att ni var lika sexistiska och trångsynta som männen du kritiserat. Vad tänkte du om det?

– Jag blev jättechockad när jag läste det där och försökte få svar på vad hon menade för jag håller inte med. Jag tycker inte själv att det är roligt med skämt som går ut på att män är dumma i huvudet och jag vill att alla i publiken ska ha en rolig kväll. Jag för inget krig mot männen, men jag vill visa på ett alternativ.

Du är också med och driver en Improvisationsstudion på Skånegatan där du har stand up-kurser. Ser scenen ut att bli mer jämställd?

– Det är lite fler män som anmäler sig och när det är dags att göra ett uppspel i studion då är det i princip alltid tjejer som bangar. Då brukar jag hålla ett litet tal. Jag tycker att det finns hopp men många tjejer är uppfostrade att vara duktiga och fina och stand up är fulkultur som kräver att en släpper loss. Det är fler och fler tjejer, unga riktigt tuffa, som börjar men många faller av på vägen också, tyvärr.

Ellen Degenerese en av favoriterna

Namn: Ami Hallberg Pauli

Ålder: 47

Bor: Mariatorget 7

Familj: Man och två barn

Gör: Stand up-komiker, skådespelerska, pedagog

Aktuell med: Turné med ”Ladies Fight”, i Stockholm på Maximteatern den 26-28 mars.

Garvar själv åt: Ellen Degenerese, Louis C K, ”Absolutely Fabulous”.

Less på: ”frugan-skämt” Kan handla om män också, typ ”jag är gift så jag får inte ligga, jag är singel så jag får inte ligga” snark!

Ami om 4 kvinnor i Ladies fight

Gudrun Schyman: Jag har ju ett samtal på scenen i showen och tänkte ”vem kan vara bättre att prata om jämställdhet än Gudrun Schyman?? Och hon sa ”Ja!”??!

Ann Westin: Enligt mig den roligaste svenska komikern just nu.

Bianca och Tiffany Kronlöf: Såå häftiga, modiga och coola unga tjejer som tar plats och är jäkligt begåvade!