Utesluts. I dag meddelade Vänsterpartiet att riksdagsledamoten Amineh Kakabeh utesluts ur partiet. Foto: Arkivbild

Amineh Kakabaveh (V) utesluts ur partiet

Sätrabon och riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh utesluts ur Vänsterpartiet. Det meddelade partisekreteraren Aron Etzler på presskonferens i dag, onsdag.

  • Publicerad 10:46, 28 aug 2019

Stämningen mellan riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh och Vänsterpartiets partiledning har länge varit – minst sagt – ansträngd. I dag, onsdag, meddelade partiet att de startat ett uteslutningsärende mot henne.

– Skälet är att hon ofta och på flera sätt skadat förtroendet för partiet, sa Aron Etzler, Vänsterpartiets partisekreterare, under en pressträff.

Sätrabon Amineh Kakabaveh ska sedan valet 2018 inte ha deltagit på några av riksdagsgruppens veckomöten och vägrat betala den partiskatt Vänsterpartiets riksdagsledamöter betalar, enligt Etzler.

– Amineh har också vid flera tillfällen spridit falska nyheter och ger en bild av Vänsterpartiet som inte stämmer, sa Etzler.

Bland annat spred Amineh Kakabaveh 2016 en fejkad video från högerextrema Nordisk ungdom, där somalier utmålades som våldtäktsmän och tjuvar. Hon har också påstått att det etablerats en islamsk stat med kalifat i svenska förorter och kallat dem som kritiserat henne för islamister, sa Etzler.

– Alla kan naturligtvis göra misstag och sprida något som är fel, men det krävs ett tydligt ställningstagande mot falska nyheter och en förändring om det ska bli trovärdigt.

"En diktatur"

I en intervju i Sveriges Radio kritiserar Amineh Kakabaveh sitt forna parti i starka ordalag.

– Vänsterpartiet har blivit ett icke-demokratiskt parti, en diktatur där styrelsen lägger sig i allt. Många har hoppat av partiet på grund av det här toppstyret. Det är diktatoriskt att utesluta en riksdagsledamot och inte ens prata med henne innan, säger hon.

Amineh Kakabaveh är ordförande i organisationen Varken hora eller kuvad, vilket enligt henne har kritiserats av partiledningen.

– Jag vet ärligt talat inte varför kampen för alla kvinnors lika värde är så känsligt hos Vänsterpartiet. De bad mig att inte driva frågor inom Varken hora eller kuvad. De är ängsliga att till exempel prata om slöja på barn, de är ängsliga att prata om islamism.

Till Ekot säger Kakabaveh att hon kommer fortsätta sitt arbete i riksdagen som "oberoende socialist".