Från och med den första februari kan du lämna in vapen anonymt till polisen i Botkyrka. Under 2017 tog Botkyrkapolisen över 30 vapen i beslag ur den kriminella miljön. Det är mer än tidigare år, enligt polischef Erik Åkerlund.

Amnesti ska få bort de illegala vapnen från gatan

För att minska dödsskjutningarna måste de illegala vapnen bort från gatan. Från februari till och med april kan den som vill lämna in vapen till polisen utan att åka fast för vapeninnehav. Och nu drar Botkyrkapolisen igång en kampanj för att få fler Botkyrkabor att tipsa om illegala vapengömmor.

  • Publicerad 16:31, 30 jan 2018

Man ska se till att det är oladdat och förvarat på ett säkert sätt, och så att andra inte blir rädda när man går fram och lämnar det

Februari, mars, april. Under den perioden kan du gå in på en polisstation och lämna in illegala vapen och ammunition anonymt, utan att misstänkas för vapenbrott.

– Vi har en allvarlig lägesbild gällande dödsskjutningar under 2017. De görs med illegala vapen och vi måste göra allt vi kan för att få bort dem från gatorna, säger Erik Åkerlund, lokalpolisområdeschef i Botkyrka.

Fler vapen i omlopp

Antalet dödsskjutningar i Stockholm ökade under 2017. Polisen kopplar de ökande skjutningarna till tillgången på vapen och att fler illegala vapen är i omlopp än tidigare. En anledning, enligt Brå, är att vapen återanvänds i större utsträckning än tidigare.

Under den förra vapenamnestin 2013 lämnades 15 000 illegala vapen in. De flesta vapnen kom inte från kriminella miljöer, det handlade snarare om andra olagliga vapen, som jaktvapen från dödsbon eller vapen köpta utomlands som ägaren aldrig skaffat licens för.

Men den här gången har Botkyrkapolisen ett tydligt fokus: att komma åt vapen i Botkyrkas kriminella miljöer. Det ska ske med hjälp av en kampanj där polisen ska hälsa på föreningar och stå ute på gator och torg för att informera om amnestin.

Och göra fler medvetna om riskerna kring vapen och gängkriminalitet.

– Det handlar om att göra människor runt kriminella personer, familj, vänner och grannar, medvetna om amnestin och vårt arbete med att få bort vapen från gatan. Under amnestin finns ett fönster för att övertala sin släkting att lämna kriminaliteten. På så sätt ökar vi trycket på personerna i de kriminella miljöerna så att de känner "jag vill inte vara med längre", säger Erik Åkerlund.

I det här skåpet i ett rum intill receptionen lämnas vapen in under amnestin. Den som lämnar in vapnet lägger det i skåpet, så plockar polisen ut det från andra sidan. Den som vill får ett kvitto på att vapnet lämnats in. Foto: Claudio Britos

Botkyrkas polishus ligger på Doktorsvägen i Tumba, några minuter från centrum. Foto: Anna Sjögren

De flesta och bästa tipsen om var det finns illegala vapen får polisen från kriminella själva som kanske hamnat i konflikt. Andra tipsare är anhöriga som oroar sig för att ens barn eller att andra i omgivningen kan skadas och dö.

Den som vill lämna in ett skjutvapen, sitt eget eller någon annans, kan gå till polishuset i Tumba. I ett rum bredvid receptionen lägger man vapnet i ett skåp som polisen sedan öppnar från andra sidan. Ungefär som när man lämnar kissprov på en vårdcentral, alltså.

– Man ska se till att det är oladdat och förvarat på ett säkert sätt, och så att andra inte blir rädda när man går fram och lämnar det. I en väska till exempel, säger Erik Åkerlund.

Amnestin gäller bara skjutvapen, inte explosiva föremål som handgranater. Och straffriheten gäller bara olaga vapeninnehav, påpekar Erik Åkerlund.

– Om jag har dödat någon med ett vapen jag lämnar in får jag ju inte straffrihet för mordet, bara vapenbrottet, säger Erik Åkerlund.

Men kan vapenamnestin användas som kryphål för den som har vapen hemma eller på sig? Det är ingen stor risk, enligt Erik Åkerlund.

– Jag upplever inte att det kommer att bli ett problem. Amnestin gäller inte om vi hittar vapen hemma hos någon utan när du lämnar in det på en polisstation. Sen om man kan leda i bevis att man var på väg till stationen så får vi utreda det enskilda fallet, säger Erik Åkerlund.

Här kan man lämna in vapen

Amnestin gäller över hela landet och gäller skjutvapen, inte knivar, sprängmedel eller handgranater. Den som hittar explosiva föremål ska ringa polisen, inte ta med sig något till stationen.

Du kan vara anonym och kommer inte att straffas för innehavet.

Här är några stationer som tar emot vapen under amnestin:

Polisområde Syd

Botkyrka: Polishuset i Tumba, Doktorsvägen 3

Södertälje: Nyköpingsvägen 23

Nacka: Jakobsdalsvägen 1

Polisområde City

Södermalm: Torkel Knutssonsgatan 20

Norrmalm: Kungsholmsgatan 43

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.