OMSORG. En stor del av sommarjobben finns inom vård och omsorg. Foto: Mostphotos

Än finns chansen till sommarjobb

Nu har sommarjobben i Solna lottats ut. En del blev utan, men nya jobb kommer in varje vecka.

  • Publicerad 07:15, 15 maj 2019

Den sista april gick beskeden ut till de ungdomarna som hade sökt. Då fanns 270 platser. För den som fick ett negativt besked i första lottningen behöver det inte vara kört. Eftersom det fortfarande skrivs kontrakt kring ännu fler sommarjobbsplatser med olika arbetsgivare och att vissa sökanden hoppar av pågår det nya lottningar hela tiden.

– Vissa har fått jobb på annat håll och andra har nya planer för sommaren. Först i augusti vet vi exakt hur många platser vi har haft att fördela och hur många ungdomar som fått jobb, säger Ulla Johansson, arbetsmarknadschef i Solna stad.

Alla som är födda 01 och 02 eller går första eller andra året i gymnasiet och är skrivna i Solna har fått söka sommarjobben. Lönen ligger på 85–90 kronor beroende på ålder. Jobben löper i tvåveckorsperioder med början i vecka 25. Ungdomar med funktionsvariationer och ensamkommande är prioriterade.

– Men de ensamkommande ungdomarna är just nu en liten grupp i Solna, säger Ulla Johansson.

En stor del av sommarjobben finns inom vård och omsorg, kultur och fritid samt barn- och ungdom. Dessutom har stadens tekniska förvaltning inskrivet i sina upphandlingsavtal att företagen även ska skapa sommarjobb.

Antalet sommarjobb är något färre än förra året eftersom regeringen då fördelade extrapengar för att fler ungdomar skulle få chansen att bekanta sig med arbetsmarknaden.

– Men vi får in nya sommarjobb hela tiden. Det känns jättebra. Arbetsgivarna är otroligt positiva och många vill vara med och göra skillnad, säger Amal Lehtinen, näringslivssamordnare och projektledare för sommarjobben i Solna stad.

Stockholm Direkt