Henrik Lindstedt, Huddingereporter.

ANALYS: Valet i Huddinge är inte över

När dammet börjar lägga sig efter valrysaren i Huddinge ser det ut som att ingenting egentligen har hänt. Koalitionen är störst men fortfarande i minoritet, med SD som vågmästare. Det finns dock en liten öppning för att skapa majoritet.

  • Publicerad 10:35, 10 sep 2018

Den borgerligt ledda koalitionen som har styrt Huddinge de fyra senaste åren får tillsammans ökat förtroende (48,5 procent av rösterna), men de har fortfarande inte egen majoritet. I mitten ligger Sverigedemokraterna kvar som vågmästare. Allt är med andra ord sig likt i Huddingepolitiken.

Men inom koalitionen finns det fortfarande hopp om egen majoritet. Alla röster är inte räknade. En del av förtidsrösterna och utlandssvenskarnas röster räknas först på onsdag.

Borgerliga koalitionen går framåt i Huddinge

– Vi i koalitionen kan få egen majoritet, säger Ingalill Söderberg (DP).

De två lokala partierna Drevvikenpartiet och Huddingepartiet är de som har möjliggjort ett alliansstyre i Huddinge den senaste mandatperioden genom att ingå i en bred koalition. Och i årets val är det tack vare dem som koalitionen växer. Båda partierna tror nu på ett fortsatt koalitionsstyre.

Blocköverskridande koalition

Ingalill Söderberg vill inte sätta in sitt parti på en vänster–höger-skala. Men trots det tror hon inte att hon kommer ingå i ett samarbete med Socialdemokraterna, som fick 25,3 procent av rösterna. Totalt har de rödgröna fått 39 procent av rösterna.

– Om Moderaterna och Socialdemokraterna skulle samarbeta skulle de inte behöva oss. Det är den enda risk vi ser.

Och faktum är att koalitionens ledare Daniel Dronjak (M) inte stänger dörren för ett blocköverskridande alternativ.

– Vårt huvudalternativ är koalitionen. Jag tycker att samarbetet har fungerat väldigt väl och vi har en likartad syn på hur Huddinge ska utvecklas. När stödet för koalitionen dessutom ökar så är det naturligtvis vårt huvudalternativ. Men vi ska räkna alla röster och hinna fundera och diskutera först. Jag tycker inte att jag på morgonen efter valdagen borde slå igen alla dörrar.

Vill inte ge SD inflytande

Sara Heelge Vikmång (S) ser ett blocköverskridande alternativ där Socialdemokraterna ingår som det bästa alternativet, eftersom hon inte tycker att SD borde få inflytande över politiken. Som det ser ut nu har de fortfarande en vågmästarroll.

Sverigedemokraterna verkar dock nöja sig med att fortsätta ge sitt stöd till en borgerlig koalition, trots att de inte får vara med och regera.

– Vi kan inte acceptera att man helt nonchalerar våra sju mandat. Men samtidigt kan vi inte stödja rödgröna förslag bara för att markera mot koalitionen. Åtminstone när det kommer till viktiga frågor, om ekonomin till exempel, säger Arnold Boström (SD).

Han tror att SD:s enda chans till inflytande i kommunen är en kursändring från högre ort – alltså att till exempel den moderata partiledaren Ulf Kristersson öppnar för ett samarbete.

Men troligen fortsätter alltså politiken i samma gamla spår i Huddinge.

Så slutade valet till landstinget i Stockholm

THÅSTRÖM: När dammet lagt sig efter valet är vi kvar