Andrahandsfynd lockar efter jul och nyår

Januari är högsäsong för andrahandsförsäljningar. Det är långt mellan lönerna, oönskade julklappar har samlats och många längtar efter att rensa ut i förråden inför det nya året. – Allt som en vanlig familj förbrukar säljs, säger Gabriella Arroyo, som driver en lokal köp- och säljgrupp på Facebook.

  • Publicerad 10:40, 12 jan 2018

Själva syftet är att gruppen är lokal. Denna grupp är ett sätt att använda det som finns nära oss.

Kläder för barn och vuxna, möbler, bilprylar eller elektronik. Det mesta går att köpa och sälja i lokala grupper på Facebook, och utbudet är stort. I en av grupperna, Köp, byt och sälj lokalt på Ekerö”, görs cirka 8 000 inlägg i månaden.

– Själva syftet är att gruppen är lokal. Denna grupp är ett sätt att använda det som finns nära oss, säger gruppens grundare Gabrielle Arroyo.

Mellan lönen i december och den i januari är det hela 34 dagar. Och innan barnbidraget trillar in nästa helg ekar det extra i många plånböcker. Men Gabrielle Arroyo tror inte att ekonomin är den främsta anledningen att folk köper och säljer begagnat.

– Det finns de som inte kan tänka sig att köpa second hand och då hjälper det inte om de har lite skralt i kassan, utan då väntar de hellre. Jag tror att om man gillar second hand så gör man. Det är människor som inte tycker att en vara är dålig bara för att någon annan har köpt det innan mig, säger hon.

Men även om ekonomin inte styr så är det tydligt att säsongen påverkar försäljningen, menar Gabrielle Arroyo.

– Inför jul var det väldigt mycket folk som passade på att fynda julklappar. Det är väldigt tydligt varje år. Och nu var det mycket festklänningar inför nyår, säger hon.

I gruppen tillåts ingen företagsannonsering eller debatt, utan allt fokus ligger på privata och lokala köp, byten och försäljning. Och gruppen är full av engagerade människor, tycker hon.

– För några år sedan hade vi en brand i Gustava, och det var fantastiskt vilket engagemang det blev i gruppen. Det blev en jättelång tråd med folk som skulle ge till familjen som blev drabbad, säger hon.

Gabriellas bästa tips för att sälja begagnat på nätet

Det finns många lokala köp- och säljgrupper på Facebook. Är du angelägen om att få en vara såld är det bra att lägga upp en annons i fler än en.

Blocket och Tradera är också bra komplement till Facebookgrupperna.

Pruta inte om du inte är säker på att du vill köpa varan. Det är oschysst att pruta sönder något och sedan inte köpa det.

Ta schyssta bilder och var så tydlig som möjligt i beskrivningen av varan. Det spar mycket tid för både köpare och säljare.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

KRÖNIKA: VM-feber från förr betingar ny festyra

Nyheter Jag är inte en hejare varken på lagsport eller bollsport, men när det drar ihop sig till VM i herrfotboll då dyker det ändå upp en yrvaken supporter i mig. Kanske är det ett resultat av den varma...torsdag 21/6 14:13

Midsommar på Mälaröarna - här kan det firas

Nyheter Sill, sju sorters blommor och groddans. Snart är det dags igen. Här är några ställen där du kan midsommarfira lokalt.torsdag 21/6 14:09

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter