Kaféet i Ängsjö stänger i vår, och vad som händer med de andra verksamheterna är inte klart än. Foto: Mikael Andersson

Ängsjös kafé stänger efter 26 år

Elisabet Eriksson har drivit kafé och hyrt ut stugor i Ängsjö i två decennier. Men snart kan det bli ändring på den saken. För när kommunen bygger en ny motionscentral kan kontrakten sägas upp.

  • Publicerad 16:19, 18 sep 2018

I Järfällas nordligaste utpost ligger friluftsområdet Ängsjö. De senaste 26 åren har Elisabet Eriksson drivit kafé här, och på senare år har hon också haft stuguthyrning, kanotuthyrning och drivit bastun i området. Men nu kan det få ett slut.

Det är kommunen som äger Ängsjöområdet där Elisabet Eriksson arrenderar mark.

Som Järfälla Tidning tidigare skrivit om ska kommunen bygga en ny motionscentral i Ängsjö, som också består av ett nytt kafé.

Därför är nu kontraktet på Elisabet Erikssons kafé uppsagt och löper ut sista mars 2019, tills dess är kaféet öppet. Men de övriga fyra kontrakten, som berör bastun, kanotuthyrningen och stuguthyrningen är inte uppsagda, och löper i upp till två år till.

– Om alla kontrakt sagts upp i tid hade det här varit klart. Nu måste de ju ersätta mig för den tid som är kvar på kontrakten, säger Elisabet Eriksson.

De tre stugorna, som bland annat skolklasser brukar hyra, har hon själv byggt upp. Kommunens första besked var att de ville köpa ut dem.

– De har senare sagt att de kan stå kvar under byggtiden, men vem vill hyra en stuga några meter från en byggarbetsplats? Nu har de ingen dusch eller toalett heller eftersom bastun är avstängd, säger hon.

Stuguthyrning. Elisabet Eriksson har under åren hyrt ut tre stugor i Ängsjö till bland annat skolklasser. Foto: Mikael Andersson

"Vill hitta en lösning"

Från kommunens håll menar man att det inte gått att säga upp alla avtal samtidigt, eftersom de har olika löptider och hamnar under olika förvaltningar.

– Bastun som Elisabet Eriksson sköter är avstängd nu och kontraktet gäller fortfarande, så där har vi sagt att vi ska ersätta hennes förluster, det är vi skyldiga till. Vad gäller de andra verksamheterna ser vi att de kan fortsätta oberoende av bygget, säger Roland Eriksson, fastighetschef vid Järfälla kommun.

Han hänvisar stuggästerna till dusch och toalett i kaféhusets källare, och om det behövs kan kommunen ordna med tillfälliga toaletter och duschar, säger han.

Stugorna ligger några meter från en byggarbetsplats, så läget blir inte så attraktivt.

– I samband med nyproduktion så är det oundvikligt att störningar i någon form uppstår för kringliggande bebyggelse. Vi vill ta största möjliga hänsyn till Elisabets verksamheter inom ramen för gällande avtal och bygglagstiftning under byggtiden, säger Roland Eriksson.

Enligt honom förs det en dialog om att lösa in verksamheterna, men än är det inte klart vad som kommer att ske.

– Elisabet Eriksson har gjort ett bra jobb i 25 år, och vi hoppas kunna hitta en lösning som är bra för bägge parter, säger han.

Tillbaka i Ängsjö, där förhandlingarna om vad som ska hända med verksamheterna fortsätter.

– Det blir säkert bra med nytt kafé och ny bastu, det kan bli lika bra här utan mig. Men mina kunder är ledsna. Jag har många stammisar, och det är inte bara kaffet de är här för, utan för att prata och berätta om saker. Det blir en ömsesidig relation, säger Elisabet Eriksson.

Inför spadtaget av motionscentralen i slutet av augusti hade Elisabet Eriksson satt upp plakat på sina stugor. "Jag kände mig som elefanten i rummet. Där stod de och grävde, men ingen låtsades som att de såg något." Foto: Mikael Andersson

Stockholm Direkt