Angus Carlsson och Jonathan Olsson älskar historia och delar med sig under guidningar. Foto: Hege Hellström

Angus företag som guidar i Vallentuna fyller ett år

Angus Carlsson, nu har du haft historiska guidningar i Vallentuna i ett år. Hur känns det?

  • Publicerad 08:42, 15 jan 2016

– Det har varit väldigt spännande och roligt och det har gått bra, jag hade inga förväntningar på antal besökare men i år sätter vi besöksmål. Vi har haft sex deltagare i snitt vid guidningarna vid Vada sjökullar.

Har ni någon ny guidning på gång?

– Ja, vid Arkils Tingstad i Bällsta. Det är en tingsplats från början av 1 000-talet. Där tog man beslut för den lokala bygden, för häradet. Det finns två teorier, den ena säger att alla fria män fick vara där och rösta, det var alltså helt demokratiskt inom den delen av samhället.

– Den nyare teorin säger att det var en aristokratisk arena där stormännen skulle fatta beslut, döma för brott med mera. Den senare teorin har ny forskning bakom sig. Men vi fortsätter att guida vid Vada sjökullar varje helg.

Hur intresserade är Vallentunaborna av historia?

– Jag tror att de generellt är mer intresserade än folk som bor i Österåker och Väsby. Det finns mer att ta av här och då blir man automatiskt mer eller mindre intresserad förr eller senare. Men vi har många besökare från grannkommunerna också.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

När terrorn kom till Okvista

Nyheter Förbereder sig i Vallentuna Är det en terrorist som ligger bakom olyckorna? Den frågan skulle räddningstjänsten besvara under en stor övning i industriområdet Okvista i Vallentuna.tisdag 23/10 11:45

Sjötomt till salu – öppnar för ny bebyggelse

Nyheter "Vill dela upp den och bygga flera hus" En tomt på cirka 9000 kvadratmeter med egen brygga i Rösjön finns till salu nu. Enligt mäklaren har exploatörer visat intresse för att göra något av marken.tisdag 23/10 11:33