Angus Carlsson och Jonathan Olsson älskar historia och delar med sig under guidningar. Foto: Hege Hellström

Angus företag som guidar i Vallentuna fyller ett år

Angus Carlsson, nu har du haft historiska guidningar i Vallentuna i ett år. Hur känns det?

  • Publicerad 08:42, 15 jan 2016

– Det har varit väldigt spännande och roligt och det har gått bra, jag hade inga förväntningar på antal besökare men i år sätter vi besöksmål. Vi har haft sex deltagare i snitt vid guidningarna vid Vada sjökullar.

Har ni någon ny guidning på gång?

– Ja, vid Arkils Tingstad i Bällsta. Det är en tingsplats från början av 1 000-talet. Där tog man beslut för den lokala bygden, för häradet. Det finns två teorier, den ena säger att alla fria män fick vara där och rösta, det var alltså helt demokratiskt inom den delen av samhället.

– Den nyare teorin säger att det var en aristokratisk arena där stormännen skulle fatta beslut, döma för brott med mera. Den senare teorin har ny forskning bakom sig. Men vi fortsätter att guida vid Vada sjökullar varje helg.

Hur intresserade är Vallentunaborna av historia?

– Jag tror att de generellt är mer intresserade än folk som bor i Österåker och Väsby. Det finns mer att ta av här och då blir man automatiskt mer eller mindre intresserad förr eller senare. Men vi har många besökare från grannkommunerna också.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Äldreboendets nya medarbetare: Robotsälen

Nyheter "Om du är mjuk och klappar den så ger den ifrån sig fina ljud" Gos med robotsäl och en virtuell cykeltur i de boendes gamla kvarter. Det är två av de tekniska metoder som ska öka livskvaliteten för de äldre på Attundagården.fredag 22/3 15:58

De bor — i ett växthus

Nyheter Naturhuset i Brottby som lagrar energi 145 kvadratmeter inomhusyta och 275 kvadratmeter utomhus. Ja, så stort blir det när man bor i ett växthus. Kanske har du sett familjen Wallentinus-Pettersson spektakulära boende i Sundby, Brottby?...fredag 22/3 15:36