Cronqvistsalen var fullsatt under torsdagens nämndmöte. Foto: Alexander Kuronen

Anhöriga kritiska mot Skolörtens nedläggning

Turerna kring vård– och omsorgsboendet Skolörten spelade huvudrollen när politikerna i Hässelby-Vällingbys stadsdelsnämnd hade möte igår. Flera medborgare på plats var kritiska mot beslutet att stänga boendet.

  • Publicerad 11:50, 8 mar 2019

Stämningen var tryckt och stundom hätsk i den fullproppade Cronqvistsalen när lokalpolitikerna i Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd hade möte igår. Många hade kommit dit för att uttrycka sitt missnöje över att vård- och omsorgsboendet Skolörten i Hässelby villastad ska stänga.

Vårdboende i Hässelby villastad läggs ned

Att boendet med sina 32 platser stänger, gör att de som bor där behöver flytta. Flera var upprörda över detta, men också över att Skolörten tagit in nya boende så sent som i december.

– Varför måste det gå så fort, och hur kan man lägga ner ett fullt fungerande hem?, frågade undrade en drabbad åhörare med gråten i halsen.

En annan åhörare beskrev Skolörtens personalgrupp som "unikt välfungerande".

– Det är skandal att slå sönder den och flytta de anställda till andra boenden där personalomsättningen är högre, sa hon.

Kristdemokraternas Carina Franke försökte hålla ordning på torpet.

– Skolörten har många tomma platser. Det är en nedgående trend, äldre väljer mellan olika boendeformer. Det är olyckligt att flytten sker så tätt inpå. Det är bara att beklaga, men alla som berörs av flytten kommer att få hjälp, sa hon.

Beslutet klubbades

Nämndens ordförande Bo Arkelsten (M) sa att de tar tills sig av synpunkterna – men att politikerna inte kommer arbeta om förslaget ett varv till. Mycket riktigt klubbades förslaget igenom senare under kvällen, det hjälpte inte att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet reserverade sig.

– Sånt här beror på vem som sitter vid makten. Skär man ner på skatten så blir det så här, sa Lisa Carlsson, gruppledare för Socialdemokraterna i Hässelby-Vällingby.

Men inte heller hon lyckades imponera helt på lokalborna.

– Skattedravel, utbrast en åhörare.

Det här diskuterades också på mötet

Flera åhörare hade synpunkter på detaljplanerna för nya bostäder utmed Björnmossevägen i Kälvesta. Både de nya husens utformning och hur de påverkar grönområdena lyftes fram som problematiska.

Bo Arkelsten (M) förklarade att det nuvarande förslaget ska skickas tillbaka för omarbetning, och att allmänheten alltså får ge sig till tåls tills det nya förslaget kommer.

Även detaljplanen för ny skola, förskola och idrottsverksamhet i Vinsta uppmärksammades. En åhörare oroade sig för att kollektivtrafiken inte kommer att stå pall för utökningen av Björnbodaskolan.

– Det skapar en ohållbar situation som leder till att folk tar bilen i större utsträckning, sa hon.

Bo Arkelsten bemötte kritiken med att det krävs stora skolor eftersom många nya invånare är att vänta när de nya bostäderna är på plats.

Oro bland grannar kring planerade jätteskolan

Sugen på mer?

Samtliga beslut från nämndmötet går att ta del av HÄR när protokollet publiceras.

Nästa möte hålls den 11 april på Astrakangatan 19 i Hässelby gård.

Här är trafikljuset som förvillar – mitt i City

Nyheter Grönt och rött på samma gång Ett trafikljus på Vasagatan har väckt frågor. Vi reder ut.måndag 16/9 9:45

Kafé för hundar öppnar i Vasastan

Nyheter ✓Hundöl ✓Bakelser ✓Bar ✓Spa Nu har ett kafé helt tillägnat hundar öppnat på Odengatan. Där serveras dammsugare, kringlor, kanelbullar, praliner och andra bakelser. Allt anpassat för fyrbenta.måndag 16/9 7:30

Vi är Västerort

Stockholm Direkt