BRAND. Natten till nyårsafton utsattes Mc Shopen för en anlagd brand. Foto: Pauline Cederblad

Anlagd brand i mopedbutik

Natten till nyårsafton utsattes Mc Shopen i Sollentuna för en anlagd brand. Nu hoppas ägaren John Sköld att någon ska ha sett något som kan leda till att gärningsmannen grips.

  • Publicerad 16:18, 3 jan 2019

Hade inte han ringt så hade hela huset brunnit ner.

Tre minuter över tolv på natten till nyårsafton krossade en man en fönsterruta till Mc Shopen, hällde ner bensin i lokalen och även på en kvast som han sedan tände eld på och kastade in genom fönstret. Det här går att se på butikens övervakningsfilmer från natten.

John Sköld som driver Mc Shopen hade varit i butiken fram till klockan 22 den kvällen och arbetat med den fyrverkeriförsäljning de har inför nyår. Han skulle hem och äta och sedan återvända till butiken för att ställa i ordning inför försäljningen dagen därpå. Men innan han hann tillbaka fick de larm om att butiken brann.

Förbipasserande larmade

En uppmärksam person passerade med bil på Bagarbyvägen och ringde 112 så fort han såg branden. Vid den tidpunkten hade inte ens brandlarmet hunnit aktiveras.

– Hade inte han ringt så hade hela huset brunnit ner. Det finns bränsle i mopederna som vi har inne på reparation, och så har vi fyrverkerierna också. Och i samma byggnad finns ju både Mekonomen som också har bränsle, och en möbelaffär som har varor som brinner väldigt lätt. Det hade kunnat gå riktigt illa. Vi är enormt tacksamma för att han agerade, säger John Sköld.

Räddningstjänsten var snabbt på platsen och lyckades släcka branden. Två mopeder som stod under fönstret förstördes, kläder rökskadade och golvet var täckt med skum och skräp efter släckningsarbete. Allt detta bara några timmar innan den viktigaste försäljningsdagen på året.

– Vintertid är det inte så mycket inkomster av mopederna, så fyrverkeriförsäljningen är väldigt viktig för oss.

FÖRETAGARE. John Sköld driver Mc Shopen sedan bara fyra månader. Till höger i bild syns den fönsterruta som gärningsmannen krossade och kastade in bensin och en brinnande kvast genom. Foto: Pauline Cederblad

Städade hela natten

Efter att polis undersökt platsen spenderade John och fem andra personer natten i butiken och städade, samtidigt som sanerare arbetade.

– Jag sov 30 minuter bakom disken. Det var det jag hann den natten.

Trots att lokalen nu är sanerad och inte mycket nu märks av händelsen, bortsett från att väggen under fönstret är sotig och fönstret täckt av en plywoodskiva, dröjer en obehagskänsla sig kvar då ingen har gripits för branden.

– Jag vet ingen som skulle vilja mig illa, men det här känns samtidigt väldigt personligt.

Det är bara fyra månader sedan John Sköld tog över butiken. Det var då en dröm sedan flera år som slog in, efter att ha jobbat där i många år.

– Det känns tufft att få en sådan här motgång efter bara några månader. Men jag kommer absolut inte ge upp, säger han.

Hoppas på tips

Han hoppas nu att någon ska ha gjort iakttagelser som kan hjälpa polisen i utredningen.

– En person som kommer gående mitt i natten och bär på en inomhuskvast borde sticka ut lite. Det var säkert inte så många ute vid den tiden, men jag hoppas att någon kan ha sett något.

FÖRSTÖRD. Två mopeder förstördes innan branden släcktes. Foto: Pauline Cederblad

MER Har du sett något?

Om du har gjort iakttagelser som du tror kan vara av värde för polisen ska du ringa dem på 114 14.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Tog inte katt till veterinären – Länsstyrelsen omhändertar djuret

Nyheter Allvarligt sjuk i ett och ett halvt år Länsstyrelsen har beslutat att omhänderta en katt som ägs av en kvinna i Sollentuna. Katten ska ha varit sjuk mycket länge, men trots det har ägaren inte sett till att katten får vård.tisdag 22/1 9:26

Inbrott i klädbutik inatt

Nyheter Ingen gripen för brottet Inatt skedde ett inbrott i en klädbutik i Tureberg. Övervakningskameror fångade både gärningspersoner och den bil som användes på bild, men ingen har ännu gripits.måndag 21/1 10:44