Anledningen till att Kolingsborg fylls med färg

Ett graffitimålat Kolingsborg – helgerån eller maffigt konstprojekt? Bakom det omtalade konstprojektet ligger ett medborgarförslag.

  • Publicerad 16:55, 17 jun 2015

För tre år sedan skickade Kerstin Simonsson in ett medborgarförslag om att måla Slussen med graffiti.

– En god vän till mig sa att det vore kul att måla Slussen. Jag tyckte att det var klockrent. När Slussen rivs kommer det bli buller, damm, olägenheter för stockholmarna – varför då inte göra något kul av det, säger hon.

Att staden inte var så oerhört intresserad för tre år sedan är inte förvånande – nolltolerans mot graffiti rådde. Med ny majoritet i Stadshuset vände vindarna och för några veckor sedan fick projektet godkänt och vitmålningen av Kolingsborg kunde påbörjas.

Mormor och garntant

Kerstin Simonsson är 56 år och beskriver sig som skärholmare, mormor, programmerare, vanlig medborgare och garntant. Och det var genom sin garnaffär hon kom i kontakt med graffitivärlden och Pärra Andreasson, känd som Ruskig – som också är den som ansvarar för att Kolingsborg nu målas.

På plats vid Kolingsborg står Gouge och målar ett stort porträtt. Det är en av sju porträtt av unga kvinnliga konstnärer han kommer att måla under sommaren. Han berättar att intresset för projektet är stort. Många fotar och vill prata – mest positiva ord. Men alla är inte glada.

– Det kom en äldre herre för någon dag sedan och sa att han avskyr allt vi gör och står för. Sen vinkade han hejdå. Vi får en hel del hat, säger Gouge.

"Maffigt konstprojekt"

Kerstin Simonsson säger att hon har stor respekt för de som ivrar för Slussen.

– Det finns mycket känslor kring att Slussen och Kolingsborg ska rivas. I grunden handlar det nog om en sorg och en saknad och det måste man respektera. Men jag hoppas att man kan ta till sig det här och att det är ett ganska maffigt konstprojekt, säger hon.

Detta har hänt

9 juni: Kolingsborg grundmålas vit.

12 juni: Staden förklarar att målningen ingår i konstprojektet OMStart. Under veckan målas hela Kolingsborg helt vit och blir Stockholms mest fotograferade byggnad.

15 juni: Staden håller pressträff vid Slussen och förklarar att nio av landets främsta graffitimålare får gå loss på Kolingsborg och göra byggnaden till ett maffigt graffitikonstverk.

16 juni: De första graffitimålningarna börjar ta form. Kolingsborg fortsätter att vara Stockholms mest fotograferade byggnad.

Graffitikonstnärerna vid Kolingsborg

Ruskig eller Pärra Andreasson är konstnärlig ledare för OMstart.

Ångest har samarbetat med Ruskig i 25 års tid.

Gouge har gått på Konstfack och har målat sedan 80-talet. Blev 2013 utsedd till Årets Graffitikonstnär av Swedish Kingsize Magazine.

Fits har bland annat visat sin konst på galleri Kontoret i Stockholm.

Erse figurar i boken Blått Stål som kom ut 2013.

RCW eller RolfCarlWerner är konstnären från Gävle som gått på Konstfack. Var en av konstnärerna på Spring Remake.

Carolina Falkholt är känd för sin vaginakonst. För Nyköpings kommun blev konsten för mycket när hon målade en vagina i en högstadieskola, på uppdrag av kommunen.

Nug är mannen bakom videoverket Territorial pissing som visades på Konstfacks vårutställning 2008. En maskerad person sprejar svart färg inne i en tunnelbanevagn och kastar sig sedan ut från vagnen. Fick dåvarande kulturminister Lena Adelshohn Liljeroth att gå i taket.

Ikaroz är från Husby och teknikfreak. Har målat sedan tidigt 90-tal.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.