Fritt fram. Även i år blir Skärholmsloppet gratis för alla. Foto: Johannes Liljeson

Anmälan öppen för Skärholmens stora löpfest

I veckan öppnade anmälan för Skärholmens stora löpfest – Skärholmsloppet. Och även i år är det gratis för alla att delta.

  • Publicerad 14:49, 8 feb 2019

Det var förra året som Löparakademin för första gången gjorde Skärholmsloppet, den stora löparfesten som hålls varje år i Skärholmen, gratis för alla under kampanjen #run4zero.

Målet med kampanjen är att sänka trösklarna och göra motions- och idrottsvärlden mer jämlik och tillgänglig för flera. Och det gav resultat.

– Vi fick effekten vi ville. Antalet deltagare ökade och vi märkte också att det var fler vuxna från lokalområdet som deltog. Så vi kör på samma sätt i år igen, säger John Laselle, verksamhetsledare på Löparakademin.

Hundratals anmälda

Anmälan till årets upplaga av Skärholmsloppet, som hålls den 16 maj, öppnade i onsdags. Och redan på torsdagen hade mellan 300 och 400 personer anmält sig.

Precis som tidigare år kommer flera lopp gå av stapeln. Skärholmsloppet mini för de allra yngsta, lilla Skärholmsloppet för barn från förskoleklass till årskurs 6, en ”fun run” på 2 kilometer utan tidtagning, för alla. Och så femkilometersloppet, där glada amatörer tävlar mot eliten.

– Sen så kommer det som vanligt bli artistuppträdanden och så ska vi ska lägga mycket krut på allt som sker runt loppen, så att det verkligen blir en folkfest och familjedag för hela Skärholmen, säger John Laselle.

Har du något träningstips för de som vill komma igång och träna redan nu?

– Att komma igång, det är det första man behöver göra, det är så lätt att skjuta på det. Om man är ovan så är det bra att ge det tid och öka belastningen långsamt.