Provar. Anna Blum Lannerup som vanligtvis jobbar på Skanska, hjälper till i coronakrisen och jobbar på regionen mobila provtagningsenhet. Foto: Mikael Andersson

Anna tog ledigt för att hjälpa till i vården

Anna Blum-Lannerup, 48, jobbar till vardags som accounting manager på Skanska. Men när en möjlighet att ta tjänstledigt för att stötta upp inom vården dök upp tvekade Anna inte en sekund. Nu varvar hon arbetet på byggkoncernen med jobbet på mobila provtagningsenheten inom SLSO (Stockholms läns sjukvårdsområde).

  • Publicerad 15:12, 8 maj 2020

Det finns en sådan värme och tacksamhet.

"Jag är uppvuxen i en familj där man ställer upp och hjälper till. Min mamma har jobbat på Röda korset och Rädda barnen. Det är en självklar del i mitt liv att hjälpa till om jag kan, jag har bland annat ordnat flera insamlingar av kläder och mat till olika organisationer vid juletid samt varit volontär för Trygga barnen i flera år.

Skanska vara bland de första företagen som gick ut med att de gav sina anställda tjänstledigt om deras personal hade vårderfarenhet och ville bidra i coronakrisen. Jag hade redan bestämt mig för att ta tjänstledigt men detta gjorde mig ännu tryggare i mitt beslut och det är fantastiskt att ha en sådan arbetsgivare som ställer upp och stöttar.

Egentligen ska jag jobba 50 procent i vården och 50 procent på Skanska. Men det har blivit mer jobb än jag tänkt både på Skanska och SLSO.

Värme och tacksamhet

Så för tillfället jobbar jag för mycket. Men jag känner mig tacksam att jag får göra det här arbetet. De vi möter är så glada att vi kommer. Det finns en sådan värme och tacksamhet. En del brukar säga att kriser tar fram det värsta i människor, men jag tycker det har tagit fram det bästa åtminstone hos dem jag mött.

Det som är roligt är att det är så många olika människor som ställer upp och jobbar inom vården nu. Det är läkarstuderande, filmkritiker, betonggjutare och flygvärdinnor och alla hittar sin plats och gör det som de kan. Vi har snabbt blivit ett team, eftersom vi är där under så speciella omständigheter. Många frågar om jag är rädd för att bli smittad men det är jag inte, vi är har bra skyddskläder när vi är ute och provtar och smittad kan du bli var som helst."

Berättat för Bella Franzén

Så ser Annas arbete i vården ut

Provtagning: "Vissa dagar jobbar jag i provtagningsbilen tillsammans med en sjuksköterska. Vi besöker äldreboenden och LSS-boenden där vi provtar genom näsprov. Det är bara sjuksköterskan som får provta. Men jag är med och assisterar"

Administration: "Jag jobbar också med administrationen för provtagningsbilarna. Jag samordnar och planerar vart varje bil ska åka. Hjälper dem att hitta och har kontakt med dem. Vi har flera provtagningsteam som jobbar samtidigt"

Visa merVisa mindre

Hjälper. Anna Blum Lannerup tog tjänstledigt för att hjälpa till i vården. Foto: Privat

Det här är Anna Blum Lannerup

Ålder: 48

Bor: Djursholm.

Familj: Maken Thomas, barnen Mikaela och Alexander.

Gör: Accounting manager på Skanska.

Aktuell: Hoppat in på deltid inom vården under coronakrisen.

Det bästa med jobbet inom vården: "Det är all uppskattning man får. Det är så många vänliga ord och jag har fått lära känna så många fantastiska människor".

Det svåraste med jobbet inom vården: "Jag tycker egentligen inte att något är svårt med själva jobbet. Men jag önskar att man visste när det ska ta slut så livet kan återgå till det normala för alla både gammal som ung ".

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt