Anna Suvanna Davidsson ligger bakom Instagramkontot "Apansattigranen" och berättar om sin nya träningsbok "Stor och Stark" Foto: Jannie Flodman

Anna vill inspirera motvilliga till träning

Rågsvedsbon och författaren Anna Suvanna Davidsson vill med sin nya bok Stor och stark skifta synsättet på träning och våra kroppar.

  • Publicerad 16:00, 16 aug 2019

Med sina 27 tusen följare har skribenten Anna Suvanna Davidsson, mer känd under sitt alias Apan satt i granen, blivit en stor profil på Instagram. Namnet kommer från att hon är född i apans år. Davidsson debuterade med sin första bok En apa i Rågsved 2018 och jobbar till vardags som lärare. Hennes texter handlar ofta om sexual- och kroppsfrågor med en tydlig feministisk underton.

Utan att ha tagit en tydlig ståndpunkt för det själv har hon kommit att omnämnas som en så kallad kroppsaktivist. En aktivism som handlar om att alla kroppar ska få finnas, ofta med fokus på större kroppar och kroppar med funktionsvariationer.

– Det är såklart peppande och egostärkande när någon säger att "du har fått mig att våga visa mig i baddräkt". Det är jättebra med kroppsaktivism för de som har behov av det, dels att exponera sig själva men också för de som hittar inspiration i det.

Trots att det inte är en titel hon själv använder har hon ingen direkt åsikt om att hon fått den.

– Jag bryr mig inte. Folk sätter så många olika titlar på mig och paketerar mig på olika sätt. Jag är ju den jag är. Jag är en fiktiv person för att människor som följer mig, för de känner ju inte mig. Vem jag är det är oviktigt, det är upp till betraktaren att kategorisera mig.

I juli släpptes hennes bok som är en guide för de som är motvilliga till träning. Boken är skriven tillsammans med den personliga tränaren Elin Junsjö Bjärkstedt.

– Det är en bok som jag själv hade velat läsa. Jag är inte en tränande person på det sättet som normen är, jag har inget sexpack och är superfit och slimmad som nästan alla människor i träningsböcker är. Jag ser ut som jag gör och jag tänker att det gör det lättare för människor att relatera som är i samma situation. Att följa en resa istället för något som redan är färdigtränad och ett proffs.

Hon vill uppmana personer som inte ser sig som tränande människor att tänka om.
– Jag tror att alla människor skulle kunna vara tränande människor, men man måste hitta något som man gillar.

Boken behandlar både nederlag och misslyckande, lust och olust.

– Jag skriver om min resa till att komma underfund med vilken person jag är när det kommer till träning, varför vill jag träna och varför är det viktigt för mig. vad kan jag göra för att hitta ett sätt som funkar för mig. Många har hört av sig till mig och känner igen sig i mina tankar och känslor.

Men hon skriver också om att träning inte alltid behöver vara roligt.

– Träning är bara att göra. Det är inget svårt. Det handlar om att komma över det inre motståndet. Det är inte svårt att träna, det är lite jobbigt ibland men livet är jobbigt, det finns saker som är betydligt värre än att träna.

Fokusera på vad du åstadkommit, tipsar Anna Suvanna Davidsson. Foto: Jannie Flodman

Annas bästa träningstips

Att acceptera att livet kan komma emellan

Man kommer bli sjuk eller få en kompis på besök som gör att man inte kan gå och träna. Inse att det kommer bli inställt, men det spelar ingen roll för träningen finns där när man kommer tillbaka. Ge inte upp eller känn dig misslyckad för det. Se det som en fas. Det är inte kört för att du inte tränat på ett tag.

Att vara snäll mot sig själv

Sätter man för höga och orimliga mål är det jättesvårt att nå upp till dem. Jämför dig aldrig med ditt bästa resultat, se istället vad du lyckats åstadkomma från ditt sämta resultat. Det hjälper inte dig. Tänk istället på vad du åstadkommit och se dina framsteg.

Ge dig själv belöningar

Det kan vara vad som helst, något som man gillar. Så att man får en liten treat efteråt om man har svårt att komma igång.

Om Anna

Namn: Anna Suvanna Davidsson

Ålder: 38 år

Familj: Tre barn och pojkvän

Bor: Född i Växjö men bor i Rågsved sedan fem år

Sysselsättning: Författare och lärare

Nya tobakslagen slår hårt mot kioskägare

Nyheter Laheeb förlorade tillståndet och nästan hela dagskassan Den nya tobakslagen slår hårt mot de som nekas att handla med cigaretter. "Jag funderar på att sälja min butik, men då blir jag arbetslös", säger en före detta tobakist. Han hävdar att hans dagskassa...tisdag 18/2 20:00

Restaurangen på Farsta gård stängd – igen

Nyheter Infekterad strid i idyllen: "Plötsligt bara slutade verksamheten" Drygt ett år efter nyöppnandet har den nya restaurangägaren försvunnit från lokalerna på Farsta gård, efter en infekterad strid med Farsta föreningsråd.tisdag 18/2 16:30