Eftertänksamt. AnnaKarin Lundberg hoppas att initiativet ska få fler att få upp ögonen för återvinning inom ridsporten. Foto: Mikael Andersson

AnnaKarin vill göra ridsporten mer hållbar – med återbruk

AnnaKarin Lundberg reagerade på den ökade konsumtionen inom hästsporten. Nu öppnar hon en second hand-butik i Täby för ridutrustning – för att få fler att tänka till. "Min förhoppning är att det ska väcka tankar", säger hon.

  • Publicerad 11:18, 13 aug 2019

Utbudet och konsumtionen av hästprylar blir allt större. Det upplever hästintresserade AnnaKarin Lundberg, 56.

– Ridsporten är otroligt efter ibland när det gäller miljön. Det finns så mycket produkter idag och läderindustrin är inte den miljövänligaste direkt. Då är det bra att man åtminstone återvinner sina saker, säger AnnaKarin.

Därför startar nu den före detta bibliotekarien en second hand-butik för hästintresserade, ReEquo.

I augusti öppnade hon på Marknadsvägen i Täby, och i butiken finns allt från ridkläder till täcken, grimmor och träns. Allt utom ridhjälmar och sadlar, som AnnaKarin inte vill sälja av säkerhetsskäl.

Hoppfull. "Idén kändes bra i magen", tyckte AnnaKarin när hon lekte med tanken att öppna häst-secondhand. Foto: Mikael Andersson

Ordning. "Det ska vara schyssta saker". Inne på butiken är sakerna noga sorterade. Foto: Mikael Andersson

Öka miljötänket inom hobbys

Tanken med butiken är att minska konsumtionen, göra folk mer medvetna om hur miljövänliga de är – även när de sysslar med sitt fritidsintresse, och också underlätta för folk att återvinna den här typen av saker.

– Folk har så mycket saker hemma som bara ligger. Förr, när jag började rida på 70-talet, hade jag ett par ridstövlar och och en uppsättning kläder som jag använde i flera år. Idag har man inte en, utan fem grimmor och gärna flera sadlar. Jag tror att det är många som inte tänker ett steg längre när de handlar.

AnnaKarin menar samtidigt att det är viktigt att inte döma folk när det kommer till miljöfrågan.

– Man ska inte ge folk dåligt samvete. Det här är ett sätt att få dem att lämna in gamla ridgrejer, istället för att de bara ligger hemma, säger hon.

Sa upp sig efter 20 år – gick på magkänslan

AnnaKarin Lundberg är bibliotekarie i grunden, men bestämde sig efter 20 år för att säga upp sig och starta eget.

– Jag kände att jag behövde göra något annat. Jag tänkte att om jag inte säger upp mig kommer den tanken aldrig försvinna, säger AnnaKarin Lundberg.

Efter att hon sagt upp sig började hon prata runt och spåna idéer och då var det någon som sa "Man borde ju öppna en second hand med hästgrejer".

– Idén kändes bra i magen, berättar hon.

Kort därefter snubblade hon på två butikslager med ridutrustning, där verksamheten lagt ner, och fick ta över sakerna – vilket blev hennes första uppsättning varor.

– Min förhoppning är att man på det här sättet kan väcka tankar om återvinning, också inom sin hobby. Ibland väntar man för evigt med att ta initiativ till saker för att man är rädd att det ska vara "för lite". Men det är det värsta man kan göra tror jag. Man måste börja någonstans, säger AnnaKarin.

Stockholm Direkt