Enebybergsförfattare. Annika Billberg ger ut sin tredje barnbok. Foto: Lena Larsson

Annika förverkligar sin dröm – släpper ny barnbok

Hallå där, Annika Billberg, författare i Enebyberg. Du har just gett ut din tredje bok Tutte Brödsmula och Kalle Humla: En virrig, pirrig vår. Hur känns det?

  • Publicerad 11:35, 27 mar 2019

– Det är jättehärligt, som en dröm.

Hur kommer det sig att du blev författare?

– Det är något jag velat göra ända sen jag var liten, jag tyckte om att skriva sagor och uppsatser. Att det blev barnböcker jag skriver tror jag beror på att jag började drömma om att skriva som barn.

Men det tog ett tag innan du debuterade?

– Ja, man ska plugga, jobba, träffa kärleken och få familj. Åren går. För några år sedan var jag föräldraledig med mitt andra barn och jag visste att det var min sista föräldraledighet, så jag tänkte att nu får jag ta tag i det och skriva – och det gick ju bra.

Är du författare på heltid?

– Nej, jag är egenföretagare och jobbar dels med böckerna och dels som rådgivare inom kommunikation och varumärkesfrågor.

Hur får du dina idéer?

– Jag har två barn själv, och läser ganska mycket med dem. Embryot till serien om Tutte Brödsmula och Kalle Humla kommer från min farfar. Han läste inte sagor men var däremot väldigt bra på att berätta historier, fritt ur sin fantasi. Jag kom ihåg figurerna Tutte Brödsmula och Kalle Humla, men upptäckte att när man ska minnas efter 35 år var det mest namnen jag kom ihåg – och några detaljer. Men böckerna utspelar sig i farmor och farfars hem där de bodde i 65 år, och det känns ju kul så klart.

Var det svårt att bli antagen av ett förlag?

– Ja, det kan vara ganska nedslående för de allra flesta manus avslås. Man får ingen analys på vad det var de inte föll för, utan ”tack men nej tack”. Jag gjorde om manuset när jag fått nej, och jobbade ganska hårt för att det skulle bli så bra att någon skulle vilja ge ut det.

Personligt

Namn: Annika Billberg.

Bor: I hus i Enebyberg.

Familj: Två barn, 12 och 5, och en man.

Ålder: 43 år.

Gör: Författare och kommunikatonskonsult.

QUIZ: Hur bra koll har du på rondellerna i Norrort?

Nyheter ✓Platserna ✓Stilarna ✓Reglerna ✓Byggprojekten Ska du ut och köra i Norrortstrafiken kan du knappast undgå dem – rondellerna. Men vad har du lagt på minnet om dem? Minst fem rätt, annars får du ta bussen istället!fredag 14/6 16:59

Häng med en timme på playan i Näsaäng

Nyheter Vi tog tempen på Täbybadarna Häng på en timme på beachen! I vår artikelserie ”En timme i” hänger vi runt i en timme och fångar det som händer. Den här gången landade vi i Näsaäng och träffade badande barn och kitesurfare.fredag 14/6 16:53
Stockholm Direkt