Ica i Kärrtorps centrum har utsatts för en smash and grab-kupp. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Ännu ett smash and grab-rån: nu försvinner bankomaterna i Söderort

Igår kväll skedde ännu ett brutalt rån med bil i Söderort, ett så kallat smash and grab. Ica i Kärrtorps centrum drabbades när gärningsmän i full fart smashade in i butiken. Och precis som i Bagarmossen blir resultatet: ingen mer uttagsautomat.

  • Publicerad 11:28, 30 maj 2016

Det blir allt svårare att råna banker och värdetransporter så kriminella letar efter alternativ.

När vi når butikschefen Ronny Larsson nu måndagsmorgonen har polisens tekniker just anlänt för att undersöka brottsplatsen. Den totalförstörda entrén är avspärrad med polisens blå plastband, men Ronny Larsson berättar att han hoppas kunna öppna under dagen redan.

– Sedan är det såklart en massa saker som måste åtgärdas och fixas. Det kommer att ta ett tag, säger Ronny Larsson.

Det var strax efter stängning igår söndagskväll vid niotiden som en bil brakade in genom de nedfällda ståljalusierna. Rånarna fick inte med sig något byte och ingen skadades. Ronny Larsson berättar att man tagit in krishjälp i form av psykologer för att stötta personalen som befanns sig inne i affären.

Slut med bankomat

Precis som i Bagarmossen var kontantmaskinen inne i Ica målet.

– Vi kommer att gå igenom våra rutiner. Och vi kommer inte att ha kvar bankomaten. Vi kan inte ta den risken, säger Ronny Larsson.

Det var i april som Ica i Bagarmossen rånades med bil och yxa. Förra veckan utsattes Ica i Hägerstensåsen. Och för två veckor sedan var det en tobaksaffär i Västertorp som förstördes medelst bil. Med andra ord tycks smash and grab-rån med bil som vapen, ett sätt att spara tid och snabbt kunna roffa åt sig pengar och stöldgods, vara en trend i Söderort.

Tobak och guld hetare fångst

Men enligt Hesam Akbari på polisen så är det inte fullt så vanligt som man kan tro. I alla fall inte med uttagsautomater som mål.

– Det är ändå relativt få gånger det sker och jag kan inte säga att det är någon trend i just Söderort. Det blir allt svårare att råna banker och värdetransporter så kriminella letar efter alternativ. Men det är vanligare med tobaks- och guldbutiker, där de kommer över tobak och guld som är lätt att göra sig av med. Bankomater är ändå väl skyddade, svårare att komma åt, så det krävs lite mer ansträngning, säger Hesam Akbari.

Läs även

SE BILDERNA: Ica-butik rånades med bil och yxa

Ica Hägerstensåsen utsatt för smash and grab

Smash and grab-kupp mot tobaksaffär: "Polisen borde ha bättre koll"

Förbryllande "smash and grab"-kupp i City – hur gick det till?

Brand i Johanneshov

Nyheter Tre skadade efter en lägenhetsbrand Tre skadade efter en lägenhetsbrand i Johanneshov under onsdagseftermiddagen.onsdag 26/6 17:04

Klart: Då byggs avloppstunneln under Mälaren

Nyheter Ska leda Västerorts avloppsvatten till Sickla Processen har tagit sex år. I januari 2020 inleds arbetet inför det stora bygget av en avloppstunnel under Mälaren, från Bromma till Sickla.onsdag 26/6 14:57