Kameraövervakning. Moderaterna vill se kameror i Tullinge innan sommaren. Foto: Claudio Britos, Mostphotos

Ännu inget beslut om kameror i Tullinge

Flera fall av rån och inbrott har rapporterats under januari i Tullinge. Politikerna är eniga om att något måste göras – men ännu är det oklart om fler övervakningskameror blir en del av lösningen.

  • Publicerad 17:36, 5 feb 2019

Sedan flera fall av rån och inbrott i Tullinge under januari vill Moderaterna att övervakningskameror installeras i Tullinge centrum.

– Det har påvisat att det ger en bra effekt i andra områden. Det har en avskräckande faktor, säger Stina Lundgren (M), oppositionsråd.

Polisen meddelade den 24 januari att 60 övervakningskameror ska sättas upp i Södertälje och Botkyrka under våren.

I andra medier har det under dagen förekommit uppgifter om att 30 till 40 kameror ska installeras i Tullinge. Men enligt lokalpolisområdeschef, Erik Åkerlund, har inget sådant beslut fattats.

– Vad gäller polisens kameraprojekt så omfattar det just nu Alby, Fittja, Hallunda och Norsborg, säger han.

Kommunstyrelsens ordförande, Ebba Östlin (S), säger att de ska diskutera saken med polisen.

– Vi har en avstämning nu här i veckan, säger hon.

– Jag vill först höra deras bedömning. Det är viktigt att vi litar på grundjobbet i våra analyser och sedan får vi se om kameror är ett av de verktygen vi ska använda.

Vill ni se övervakningskameror i Tullinge?

– Vi vill se kameror där det ger effekt. Vi gör en kontinuerlig analys med polis och andra delar av samhället för att se vilket som är det bästa verktyget.

Ökad oro

Natten till den 8 januari rammar en bil en spelbutik i Tullinge Centrum.

Tullingeborna sluter upp för att stötta ägaren. Men samma sak händer igen två veckor senare. Fallen rubriceras som försök till inbrott och stöld genom inbrott.

Samtidigt rånas även två unga män under loppet av två dagar.

Ingen skadas men händelserna rubriceras som grovt rån. I det ena fallet ska ett av offren hotats med ett knivliknande föremål.

– Det är helt oacceptabelt att invånarna ska känna sig otrygga. Vi ska göra allt vad vi kan göra med polisen och kommunen för att handlare och invånare ska känna sig trygga. Då ska vi använda alla våra verktyg som kan ge effekt, säger kommunstyrelsens ordförande, Ebba Östlin (S).

Inget beslut

Ännu har man dock inte tagit något beslut om vad man ska göra i Tullinge.

Moderaterna hoppas på nya kameror innan sommaren.

– Vi ser fram emot att majoriteten gör den här satsningen även i andra delar av kommunen än i norra Botkyrka, säger Stina Lundgren (M), oppositionsråd.

Vad vill ni göra mer? 

– Vi vill se mer särskild utbildade ordningsvakter som har större befogenheter för att ingripa. Vi vill att de ska synas på torg, stationer och i centrum, där många känner sig otrygga, och sedan öka belysningen på platser där det behövs.

Rosita Johansson, operativ samordnare på polisen, meddelade förra veckan att polisen har fortsatt ökad närvaro i området.

– Vi har informerat alla våra resurser om vad som har hänt och att man ska vara extra vaksam, sa hon under förra veckan.

Botkyrkas övervakningskameror försenade – S kritiska