INGET MINNESMÄRKE ÄN. Att det ska bli ett minnesmonument som hedrar offren på Drottninggatan 7 april 2017 april är klart. Men utöver det finns det inga mer detaljer. Foto: Mikael Andersson

Ännu inget minnesmärke för terroroffren

Två år har gått sedan de hemska händelserna på Drottninggatan, som ledde till att fem personer avled. Men något minnesmärke för terrordådens offer är inte på gång

  • Publicerad 09:00, 7 apr 2019

Några månader efter terrorattentatet på Drottninggatan, den 7 april 2017, gick Stockholm stad och berättade att Drottninggatans terroroffer skulle få ett fast minnesmonument.

Stockholms stad har fått många frågor om det ska bli ett minnesmärke, något som staden också arbetar för. Men nu, två år efter händelsen, finns det fortfarande inga konkreta planer på var eller hur minnesmärket ska se ut.

– Det som är klart är att det kommer bli ett minnesmärke. Men utöver det finns det inga klara besked, säger Tulle Durling, kommunikatör på stadsledningskontoret.

Stockholm konst är i dagsläget inte med i de utredningar som genomförs.

– Det där med minnesmärke är något som jag vet diskuteras på högsta nivå. Men något konkret förslag finns inte i dagsläget, säger Stefan Hagdahl, chef Stockholm konst.

Enligt honom är det en angelägen fråga och det är viktigt att fundera på om och hur minnesmärket ska se ut.

– Men vi på Stockholm konst har inte fått något uppdrag att arbeta med det i dagsläget, säger Stefan Hagdahl.

Inga extra polisresurser

På söndag 7 april är det två år sedan attentatet inträffade. Det finns dock inga officiella minnesceremonier, demonstrationer eller samlingar anmälda.

– Vi har inte fått in några ansökningar om tillstånd till allmän sammankomst. Från polisens sida finns det inga resurser avsatta med tanke på tvåårsdagen för terrorattentatet, säger Mats Eriksson vid Stockholmspolisen.

Ny minneskonsert för att hedra terroroffren

Däremot arrangeras en minneskonsert av Ebbas Änglar till minne av Ebba Åkerlund som dog i terrorattacken och för alla som drabbades av dådet. Minneskonserten, där bland annsa en mängd artister deltar, hålls på City Conference Center vid Norr Latin på söndag 7 april klockan 17. Biljett krävs.