RÅGSVED. Det här är en bild från det lagliga graffitiområdet Snösätragränd i Rågsved. Där finns massor av så här stora väggar. Förslaget på Södermalm gäller två stycken träplank i storleken nio gånger två meter. Foto: Andreas Jennische

Ännu mer kritik mot förslaget på lagliga graffiti-väggar

Graffitifrämjandet och Vänsterpartiet har redan toksågat förslaget på Södermalms graffiti-väggar. Nu stämmer även Miljöpartiet upp i missnöjeskören – som tror att förslaget kommer att göras om.

  • Publicerad 16:17, 29 maj 2015

”Två små skitväggar!” Så löd Graffitifrämjandets dom efter att Södermalms stadsdelsförvaltning på torsdagen presenterat sitt förslag på Södermalms två väggar för laglig graffiti som den rödgröna majoriteten utlovat.

Nio gånger två meter

Socialdemokraterna har varken sagt bu eller bä men Vänsterpartiet är lika kritiskt som Graffitifrämjandet: Två träväggar på nio gånger två meter är alldeles för litet.

Nu går även Miljöpartiets Erik Malm (MP) ut och kritiserar förslaget.

– Vi från Miljöpartiet har länge förespråkat öppna väggar. Vi ser det inte som möjligt att förbjuda en konstform. Öppna väggar är ett bra lagligt alternativ när det gäller graffiti men vi tror att det går att göra mer än vad förslaget innehåller, säger han.

Tror att förslaget kommer att göras om

Majoritetsgruppen i stadsdelsnämnden ska nu diskutera förslaget mer konkret. Enligt Erik Malm lär det inte bli något beslut att genomföra förslaget när nämnden sammanträder den 11 juni.

– Det jag tror att vi kan landa i är en återremiss. Jag har stort förtroende för förvaltningen och tror att den kan komma tillbaka med ett bättre förslag. Jag ser det inte som rimligt att vi fattar ett beslut om de här två väggarna på nästa nämndmöte, säger han.

Erik Malm vill inte spekulera om en återremiss kan resultera i att graffitimålarnas drömväggar – Zinken, Tjurberget, Skansbron – presenteras som nya förslag.

KD vill att förslaget skrotas av annan anledning

Erik Slottner (KD), gruppledare för Kristdemokraterna i Stadshuset, tycker att planerna på att inrätta graffiti-väggar är fel i grunden.

Han vill inte se några lagliga väggar överhuvudtaget.

– Det finns en naiv tro inom den rödgrönrosa majoriteten på att lagliga graffiti-väggar kan minska förekomsten av klotter och skadegörelse. Erfarenheterna av lagliga väggar har i flera fall varit att även omgivningen i anslutning till väggarna har blivit nerklottrad, säger Erik Slottner (KD) i ett pressmeddelande.