Anonym aktivist lär ut anti-rasism i tunnelbanan

Om du ser rasism – då ska du göra så här! Har du också sett de "officiella" instruktionerna i tunnelbanan?

  • Publicerad 16:51, 21 apr 2017

Larma, stoppa, stötta och anmäl. Så lyder uppmaningen på de anti-rasistiska klistermärken som nu sprids allt snabbare i Stockholms lokaltrafik. Det är en instruktion för hur du ska agera om du ser någon annan utsättas för rasism.

Även om det ser väldigt officiellt ut, så är klistermärket ett privat initiativ. Designen är gjord av Linnea Eriksson, kommunikatör och aktivist, som tröttnat på att folk drabbas av rasism utan att någon bryr sig.

– Jag är med i ett stort nätverk som heter Streetgäris, det är över 10 000 med och det är en stor blandning av folk. Tyvärr skriver människor ofta i vår FB-grupp om att de utsätts för rasism i tunnelbanan och att ingen runt omkring gör något. Folk bryr sig inte. Jag tänkte att det minsta jag kan göra är att ta fram en design för att uppmuntra människor att agera, berättar Linnea Eriksson.

Sagt och gjort: hon gjorde en lättbegripligt instruktion som först började delas rejält på internet, och nu alltså börjat spridas i fysisk form i tunnelbanan. Vem som gjort klistermärkena, det vet inte Linnea Eriksson.

Sprejade nazistisk klotter på Förintelsens minnesdag

– Nej, jag har ingen aning. Jag la upp tryckfärdiga filer publikt på internet så att vem som helst kan göra det. Och nu börjar det dyka upp mer och mer foton från folk som sett dem ute. Själv har jag beställt 1 000 klistermärken som jag ska börja sprida nästa vecka.

Hittills har Linnea Eriksson bara fått bra respons på sin anti-rasistiska kampanj.

– Ja, det är många som har hört av sig och vill ha klistermärken, bland annat till skolor. Många tycker att SL borde sätta upp något liknande själv. Det finns i Kanada, till exempel.

På SL:s pressjour säger Thomas Silvander så här.

– Nej, det här är inget som vi har noterat. Oavsett gott budskap så tillåter vi inte privata kampanjer i tunnelbanan. Så de kommer att tas ned vid tillfälle.

Skulle SL kunna tänka sig att göra egna liknande skyltar med samma budskap?

– Det är en övergripande fråga, så jag får be dig återkomma på måndag.

Läs även Rasistiska lappar sprids i brevlådorna

Linnea Eriksson är den som designat det anti-rasistiska klistermärket som nu sprids i tunnelbanan. Foto: Privat

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.