Nystart. Här har Petra Stenvall Thompson, Jacqueline Pehrson och Sara Kokk på Alma storslagna planer för kulturstockholm. Foto: Sacharias Källdén

Anrik biograf på Östermalm får nytt liv

Snart fylls igenbommade Park-biografen med liv igen. Men det blir inte bara bio – här tänker klubben Alma tillgodose alla typer av kulturbehov, samtidigt som man bevarar platsens karaktär.

  • Publicerad 20:00, 12 mar 2020

Det är en nostalgisk och pampig känsla som fyller en när man kliver in i den gamla biografen på Sturegatan. Salongen är stor – 700 platser. Runt bioridån sitter guldiga Orreforslampor som ser ut som löv, och längst bak finns en biobalkong. Det luktar gammalt, men på ett mysigt sätt.

– Det känns väldigt stort att få ta sig an den här platsen. Det finns något i väggarna som är så fint. Folk bär på många minnen från den här biografen. Det är ett kulturarv och det vore dumt att inte bevara det, säger Sara Kokk, vd för Almas park, som den nya Park-bion kommer heta när den slår upp dörrarna igen.

Sedan 1940-talet

Biografen, som legat på Sturegatan 18 och varit en del av Östermalm sedan biofilmens storhetstid på 1940-talet, bommades igen för tre år sedan. Anledningen var, som för många andra biosalonger, minskat antal besökare i kombination med höga hyror.

Satsar. I takt med att kultursnaran dras åt i Stockholm satsar klubben Alma på att restaurera biograf Park, och på att erbjuda en scen för alla typer av kulturhungriga. Foto: Sacharias Källdén

Samhällsinsats. Sara Kokk, Petra Stenvall Thompson och Jacqueline Pehrson tror på kulturens betydelse i ett allt mer isolerat samhälle. Foto: Sacharias Källdén

Nu tar klubben Alma på Nybrogatan över – med en ambition att bevara originalkänslan samtidigt som man skapar en helt ny mötesplats för kultur.

– Scenerna runtom i staden stängs ner. Helt plötsligt har du inte scenen, kvartersbion och teatern runt hörnet. Det är en del av livet i en stad. Vi vill vara med och bidra till det, säger Sara Kokk.

Petra Stenvall Thompson, marknadsansvarig på Alma, fortsätter:– Vi vill att folk ska känna att det här är deras kulturscen. Att folk ska komma hit och uppleva saker tillsammans.

Teamet håller nu på att ta fram ett program för Almas Park. Klart är att det kommer bli både bio, poesikvällar, livemusik, workshops, föreläsningar och minifestivaler. En plats för kultur.

Behålls. Mycket av den befintliga inrdeningen blir kvar, bland annat lamporna runt bioridån. Foto: Sacharias Källdén

– I dagens samhälle grottar vi mer och mer in oss i det digitala. Där tänker jag att det humana vinner, att mötas och uppleva saker tillsammans och inte via en skärm. Jag tror att kulturen kommer växa allt mer ju mer isolerade vi blir, säger Sara.

Ny bar och nya stolar

Medan majoriteten av inredningen bevaras finns det några saker man kommer förnya. Alla stolar utom de på balkongen kommer bytas ut till en mer lyxig variant, med bord och pall framför. Runt 300 sittplatser längst bak tas bort för att göra plats för en bar med ett utrymme framför, där aktiviteter kan äga rum.

Även baren i foajén ska byggas om och här kommer det serveras olika typer av plockmat och dryck.

– Vi vill jättegärna ta tillbaka storhetstiden av filmen. När en premiär var något stort och roligt och filmen var i fokus. Att man ska kunna skåla tillsammans och klä upp sig lite, säger Sara.

Kul mat. När Alma utformar biomenyn tar man bland annat inspiration från ett besök i London, där man fick hembakad sockerkaka en dag. Foto: Sacharias Källdén

Fortfarande bio. Alma's Park kommer ha plats för både stora och små biofilmer, också lite annorlunda filmer. Foto: Sacharias Källdén

Ber allmänheten om hjälp

Alma's Park har startat en kickstarter-kampanj där de ber allmänheten om bidrag till restaureringen av salongen. Bland annat ska man tillgänglighetsanpassa lokalen, byta ut alla stolar (utom de på balkongen) och de gamla glödlamporna i taket samt återställa entrédörrarna till originalet från 1940.

De uppmanar också folk att ge tips på vilken typ av aktiviteter man skulle kunna använda lokalen till.

Händer på Park

Planen är att öppna i september/oktober, men redan nu har man smygstartat med vissa event och filmvisningar. Följ vad som händer via Alma´s park på sociala medier.

Tanken är att det dagtid ska hyras ut till företag och evenemang och på kvällarna vara olika kulturaktiviteter.

Programmet riktar sig till alla åldrar och kommer ha både senior- ungdoms och barnaktiviteter.