LÄMNAR. Pia-Jeanette Andersson stänger sing blombutik på tisdag i nästa vecka. Sedan tar grannrestaurangen Styrelsen över lokalen. Foto: Privat/Google maps

Anrik blombutik stänger – krog tar över

91 år på Kungsholmen. Men nu stänger Hasselblads blomsterhandel. Grannkrogen Styrelsen tar över lokalen.

  • Publicerad 12:15, 26 mar 2020

1929 startade systrarna Hasselblad företaget berättar Pia Jeanette Andersson som har jobbat där i 29 år, varav de senaste 12 åren som ägare. Hon blir den sista. För 31 mars stänger butiken på Hantverkargatan 31. Utförsäljningen inleddes i veckan.

– Det känns jättetråkigt att en så här gammal butik går i graven. Alla småbutiker har det kämpigt på Kungsholmen, det är många som slår igen, säger Pia-Jeanette.

Beslutet togs långt innan coronakrisen och beror på flera saker, enligt henne. Ökad konkurrens från torghandlare och matbutiker som ”säljer blommor till nästan inköpspriser, vilket inte går att konkurrera med” – och hyreshöjningar är de främsta. När hennes hyresavtal skulle gå ut vid årsskiftet väntade en rejäl sådan enligt henne och då valde hon att stänga innan dess.

– Det är det som tog knäcken på mig. En höjning med 33 procent var det tal om, vilket jag fick höra på omvägar, och då skulle jag inte kunna klara mig, säger Pia-Jeanette.

Efter beskedet har många kunder varit inne och uttryckt sorg, enligt henne.

– Alla är jätteledsna och en del blir chockade. De har haft butiken här i hela sitt liv, det har legat en blomsterhandel här sedan 1921. Den hör till Kungsholmen, säger hon.

Samtidigt vill hon tacka alla kunder genom åren.

- Vi tar med oss alla fina minnen och möten. Stor kram till er alla, säger Pia-Jeanette och uppmanar alla att stötta sina lokala butiker ”så som dessa tider är”.

Restaurang tar över

Men lokalen kommer inte stå tom. Där ska nämligen grannkrogen Styrelsen Bar & Bistro flytta in, lokalen ska byggas ihop med nuvarande krogdelen.

– Det stämmer. Vi bygger ut mitt i rådande kris. Det här var vår plan innan allt det här hände och vi kommer fullfölja den. Vi tänker att det kommer finnas ett liv efter det här och då vill vi finnas kvar. Vi ser goda förhoppningar till det, säger Christopher Gustavsson, en av delägarna.

Han betonar att det inte finns någon osämja mellan dem och blomsterhandeln och tror att de kan ha större möjlighet att klara sig då de har en annan verksamhet.

Den nya delen ska bli en "mer avslappnad, social del" med cirka 20 sittplatser. Dessutom innebär utökningen att köket kan bli större och med satsningar på mer hängmörat kött, egen korv och en pastamaskin som ska gå varm, enligt Christopher.

– Vi kommer kunna ha ett öppet kök, där man kan sitta i köksluckan och äta. Vi kommer kunna höja nivån på maten helt enkelt när vi får mer plats, säger han.

Planen är att stänga krogen i början av april för att renovera den nya lokalen och kunna öppna upp den i början av maj.

– Vi jobbar efter det som det ser ut nu, men allt kan ju ändras i det här läget, säger Christopher.

Enligt fastighetsägaren Balder har de inte sagt upp någon part för att höja hyran och beklagar om det uppfattats så. Enligt dem har det "skett en överenskommelse mellan befintlig och ny hyresgäst, vilken vi har godkänt" skriver deras pressansvariga i ett svar, samt att efterfrågan på lokaler varit stort i området över längre tid.