Den som lämnar in skridskor måste också handla ett par, annars blir det för fullt, förklarar Leif Amnesten. Bara handla går såklart också bra. Slipning ingår i priset. Foto: Eva Tonström

Anrik cykel- och skridskoverkstad till salu

Den kan vara Söderorts äldsta butik i sitt slag, Harrfors på Nynäsvägen. Nu är alltihop till salu och ägaren letar efter någon som kan driva den vidare.

  • Publicerad 16:37, 26 nov 2019

Harrfors cykel- och hockeyservice har funnits i Söderort sedan 1945. Deras specialitet är begagnad hockeyutrustning och skridskor. Och verkstad för, och försäljning av, begagnade cyklar. Men snart kan en epok vara över. Leif Amnesten, som driver butiken, vill sälja.

– Jag har gått sju år över tiden, så det är dags nu, säger han.

Det han syftar på är sju år över pensionsåldern. Med sina 72 år kan han tänka sig att göra något annat, och vara ledig.

Tre olika adresser

Harrfors har under sina 74 år i tjänst legat på tre olika platser runt Blåsut-Sandsborg. Från början var det mest fokus på cyklar, men efterhand kom sportartiklarna in i butiken. En stor kund under lång tid var Hammarby hockey som behövde utrustning till sina spelare, berättar Leif. Nuvarande adress, Nynäsvägen 325, flyttade de till 1998 och idag kommer kunderna från hela södra Stockholm.

– Förra året sålde jag 1 300 par begagnade skridskor, så det finns ett behov. Ganska mycket hockeyutrustning också för yngre killar och tjejer, de växer ju ur en storlek varje år. Så butiken rullar på nästan av sig själv.

Till salu-cyklar brukar Leif Amnesten ställa utanför butiken. Nu vill många ha hjälp att sätta på dubbdäck på sin cykel. Foto: Eva Tonström

Han tog över butiken från Per Harrfors för 18 år sedan, som då hade drivit den i 50 år och vars pappa startade verksamheten 1945. Tredje generationen Harrfors driver idag Söders cykel på Södermalm.

Egentligen har butiken varit till salu i 1,5 år, men hittills har inte rätt person dykt upp, enligt Leif Amnesten.

– Det är svårare än jag trodde att sälja. De som kan laga cyklar och vill driva det har inte tillräckligt med kapital och de som har kapital har inte tillräckligt med kunskap, säger han.

Om en eventuell ny köpare tänker behålla namnet Harrfors eller inte, återstår att se.

”Här finns skridskor för de flesta sorter”

Skridskor hett när snön sviker